Петък, 22 Март 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.06.2018  » 38 екипа представят нови идеи и разработки в РУ


  Иновативното младежко ЕКСПО  бе открито от ректора на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев, който припомни историята му и привличането на все повече участници. Третото издание на форума е част от Международната конференция "HEInnovate: Подкрепа на институционалната промяна във висшето образование" (14-16 юни 2018 г.), която се провежда под патронажа на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) към ООН и се координира от МОН.

  Приветствия в началото отправиха зам.-кметът на Община Русе Страхил Карапчански, Георги Димитров - заместник-началник на отдел "Иновации и EIT" в Европейската комисия, Ангелина Ламбрева – директор на Дирекция „Висше образование“ в МОН, Росица Георгиева – началник на Регионално управление на образованието в Русе и Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети в България.

  Поздрав към участниците в конференцията „HEInnovate“ и „Младежко ЕКСПО III“ направиха учениците от МГ „Баба Тонка“, които представиха легендата-спектакъл "Майки и синове".

  Общо 38 участници – научно-изследователски екипи, ученически фирми, студентски професионални клубове и стартиращи компании представиха свои разработки, макети и прототипи по време на Иновативното младежко ЕКСПО.

  Животоспасяващ дрон, който предлага бърза помощ на пациенти със сърдечен арест показа екипът на Университета по медицина и фармация от Клуж Напока, Румъния.

  Сред привличащите внимание участници бяха членовете на "Тренвио", студенти в дигитална магистърска програма на Европейския институт по иновации и технологии, част от "Сорбона университет". Те представиха корабоплавателна компания за групови пътувания, в която пътуващите закупуват местни, качествени продукти и ги доставят на клиенти. От една страна пътниците печелят джобни пари, от друга клиентите им получават локално недостъпни стоки. Предоставянето на услугите, както за пътуващите, така и за клиентите се гарантира чрез създаването и управлението на сигурна, лесна и мощна платформа.

  Проектът NEVROtech на Университета в Лисабон свързва виртуалната реалност и невронауките за лечение на фобии. Иновативният метод за лечение, заедно с традиционните, използвани до момента, дава възможност за оптимизация на терапията. Той съчетава виртуална реалност и ЕЕГ-сигнали като и осигурява обективни показатели за количествено определяне на терапевтичната ефективност.

  Стартиращата компания на Института за висше образование Сент Мартин от Малта показа пред публиката в Канев център проектът INTACT, спечелил европейското предизвикателство на Джуниър Ачийвмънт за 2017 година в Хелзинки. Екипът представи технология, повишаваща безопасността на мотоциклетистите. Сензори за удар, монтирани в каската на мотоциклетиста, са свързани с приложение за смартфони, което автоматично уведомява аварийните служби и роднините на пострадалия, като посочва мястото, на което е станал сблъсъкът.

  Математическата гимназия в Русе се представи с три учебни компании  - „VICEM“, „Retyres“ и „Mаster Minds“. Единият от ученическите екипи е разработил биопестицид, който опазва пчелите, другият е създал технология, с която от стари автомобилни гуми се произвеждат автомобилни масла, а третият ученически отбор работи за по-добрата комуникация между служителите в институциите и хората със слухови проблеми, създавайки своеобразен Call Centre с жестомимични преводачи.

  Учениците от СУ „Възраждане“ показаха макет на електрически велосипед със система за автоматично заключване и възможност за проследяване чрез мобилно приложение, а връстниците им от Английската гимназия – система за пречистване на аквариуми. Възпитаници на Гимназията по облекло „Недка Иван Лазарова“ показаха трансформиращи се дрехи от колекцията „България – част от пъстрия свят на Европа“.

  Различни екипи от Русенския университет представиха своите разработки, като най-много бяха автомобилите. Клуб „Автомобилист“ показа прототип на електромобил, „Четири колела“ – картинг автомобили с алтернативно задвижване, а HydRU – прототип на градски автомобил, задвижван с водородна клетка. Роботи и модели на самолети, направени от студенти, технологии за дигитализация и визуализация на исторически и културни паметници, прототипи на системи за измерване на памаретри на околната среда и физиологични параметри на човешкото тяло бяха част от разработките, които публиката видя.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net