Вторник, 26 Март 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  09.11.2018  » Във Ветово и Сливо поле представиха постерни изложби

  В общините Ветово и Сливо поле беше представена постерна изложба, илюстрираща връзките на българските книжовници и просветители през Възраждането с европейските културни ценности, както и приноса на страната ни за културното наследство на Европа.

  Експозицията, която беше под надслов „Европейски литературни паралели“ представи някои оригинални старопечатни, редки и ценни издания на родни автори от края на XVIII и началото на XIX век.

  В Сливо поле бе показана „Силата на книжовността в европейските страни“, която цели да постави акцент върху приноса на страната ни за обогатяването на културното наследство на Европа.

  Сред представените на постерите издания най-голямо внимание привлече първата българска печатна книга на новобългарски език „Кириакодромион“ или по-известна като „Неделник“ от Софроний Врачански, издадена през 1806 г. в Римник, Румъния, както и „Буквар с различни поучения“, наричан още „Рибен“ от Петър Берон, чието първо издание от 1824 г. е отпечатано в Брашов.


  В изложбата бяха представени още „Нов български буквар“ на Рашко Блъсков, който се явява един от първите български учебници, отпечатан през 1856 г. в Букурещ, както и „Ръководство за водене на кореспонденция“ от Сава Попович, издадено през 1847 г. в Сибиу.

  По време на събитието беше проведена и дискусия с присъстващите относно културно-историческото наследство на България и неговия принос към съвременния облик на Европа.

  Акцент беше поставен и върху настоящото развитие на Европейския съюз и ежедневните предизвикателства, пред които той се изправя.

  Инициативата е част от предвидените събития за популяризиране на Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2018 г.

  Изложбите се проведоха в Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1909г.“ във Ветово и Народно читалище „Христо Ботев 1928 г.“ в Сливо поле, се организира от Областна администрация Русе с подкрепата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Общините Ветово и Сливо поле.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net