Събота, 29 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.01.2019  » На Бабинден в Ряхово Гинчето стана с 45 години трудов стаж


  И тази година, в сeло Ряхово, Народно читалище ”Познай себе си -1911г.” организира и пресъздаде обичая Бабинден. В ранния следобед с песни и хорà самодейците се отправиха към здравната служба, за да изразят почитта и благодарността си към акушерката Гинка Балтакова, д-р Златанова и другите медицински служители, които са помагали да се родят здрави деца, лекували са ги и са учили майките как да се грижат за тях.


  С над 45 години трудов стаж е нашата акушерка Гинка Балтакова, 41 от които е отдала в служба на село Ряхово, изродила е над 300 бебета, във всеки дом е носила радост и утеха. И днес, въпреки че в селото раждаемостта е ниска, Гинчето – както всички я наричат, продължава да помага денонощно на млади и стари. С цветя и пити самодейците прекрачиха прага на здравната служба, където с богато наредена трапеза ни очакваше акушерката и целият болничен персонал. След кратка музикална програма от песни и хора, акушерката седна в украсена конска каруца, която потегли към кладенеца в новия парк на селото за ритуалното къпане на бабата.


  Тук най–младата булка извърши обредното поливане на бабата - акушерка, а тя наричаше:„Както се хлъзга сапуна, така да е лесно раждането.” Ритуалът бе съпроводен с много шеги, закачки и песни. След това шествието потегли към Кметството, където кметът на село Ряхово Георги Атанасов поздрави акушерката сърдечно и пожела тази година да се родят много бебета. Уважихме и пенсионерския клуб. Възрастните жени изказаха своята благодарност към акушерката, помогнала им да родят децата си, когато в селото е имало родилен дом. Самодейците пък поздравиха жените с много песни и танци. Празникът продължи в ресторант ”Рибарска среща”, където своето уважение към акушерката изразиха общинското ръководство и кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов. Те почерпиха всички с торта и се включиха във веселбата.

  Днес Ряхово е едно от малкото села в които има 3 акушерки, доктор и действаща аптека.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    27.02.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  28 февруари - 5 март

  всички интервюта  »