Сряда, 8 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.01.2019  » Дискусия в Русе за правата за музиката в заведенията


  За улеснение на лицензирането на използване на музика в хотели, заведения и други обекти в Русе и региона Съюзът на хотелиерите и ресторантьорите в Русе организира среща с представителите на сдруженията за колективно управление на правата в музиката Васил Василев на „Профон“ и Момчил Даскалов на „Музикаутор“. В зала „Св. Георги“ на общината се отзоваха собственици на заведения и представители на Община Русе.

  С промените в Закона за авторските права, които бяха приети през март 2018 г., на общините се делегира правото да контролират наличието на музикални лицензи в търговските и туристически обекти. Освен това се запазват контролните права и на Министерството на културата, което може да наложи санкция от 2 000 – 20 000 лв. за липса на лиценз, а Кмета на общината може да наложи глоба от 1 000 до 10 000 лв. Проверките ще се извършват от служители на Инспектората, които и в момента отговарят за редовността на търговските обекти.

  Момчил Даскалов от „Музикаутор“ в дълго експозе, придружено с презентация, разясни законовите изисквания за лицензиране на използването на музика в заведения, ресторанти и хотели, параметрите на споразуменията, нивата на възнаграждения и отговори на въпроси, свързани с дейността и бъдещото партньорство.

  Красимир Иванчев – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе обясни, че Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, в която членува и русенският съюз, е договорила значителни отстъпки на таксите. Според рамковия договор, намалението е поне 50% и може да достигне 60%, ако цялата сума се плати наведнъж.

  АРЕНА

   

  Срещата се организира за подпомогане представителите на местния туристически бизнес, имайки предвид предстоящите проверки в региона от страна на Инспектората към Дирекция "Авторско право и сродни права" на Министерство на културата.

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »