Понеделник, 6 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.03.2019  » Глобите за винетки - само на пътя до края на 2019


  Ако по една или друга причина сте пътували без винетка тези дни и се притеснявате дали няма да получите глоба по пощата, можете да си отдъхнете. До края на годината санкции за неизрядните ще се налагат само на пътя, след като водачите бъдат спрени от служители на Националното тол управление, Пътна полиция или проверени от служители на гранична полиция при излизане от страната.

  Това следва от отговор на Националното тол управление до Съюза на българските автомобилисти по повод тяхно запитване. Причината да няма електронно правоприлагане е, че все още има действащи хартиени винетки. След като плановете за трансформирането им в електронни бяха преразгледани, в базата данни на тол управлението няма информация за водачите, които са изрядни на база старата организация за плащане на пътуването по пътищата.

  При това положение хиляди автомобили с хартиени винетки излизат като нарушители, а при комуникация по пощата няма как да се отсеят неизрядните.

  Както е известно, от началото на годината контролът за плащането на ползването на пътищата се осъществява основно от служители на тол полицията чрез стационарни и мобилни камери. По снимки от монтираните на рамки над пътищата средства за заснемане глоби ще започнат да се налагат от следващата година.

  Камерите в автомобилите на т.нар. тол полиция сканират номерата на преминаващите автомобили, следва проверка в базата данни и подаване на сигнал, ако липсва информация за платена електронна винетка.

  До края на годината каращите без винетка ще се санкционират на място. Ако това бъде направено от служителите на т.нар. тол полиция, на нарушителя ще му бъде предложено да заплати компенсаторна такса на място, която за лек автомобил е 70 лева.

  Плащането може да стане само с дебитна или кредитна карта. Ако не бъде платена на място, компенсаторната такса може да бъде погасена по банков път в срок от две седмици. При положение че в този срок няма плащане, влиза в сила наказателно постановление, което за леките автомобили е 300 лева.

  От националното тол управлението напомнят, че хартиеният винетен стикер трябва да остане залепен на предното стъкло на автомобила до изтичане на валидността му.

  АРЕНА

   

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »