Понеделник, 26 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.03.2019  » Румънският филм Чудовища взе голямата награда на СФФ


  Голямата награда за първи и втори филм на фестивала "София – град на киното" (23-то издание на "София филм фест") чиито паричен еквивалент е 7 хил. евро, отиде при румънския режисьор Мариус Олтеану за филма "Чудовища".

  "Този филм е за любов и за толерантност. Само преди 30 години в Румъния абортите бяха незаконни. През 2001 г. хомосексуалността все още беше наказуема със затвор. Едва миналата година имаше референдум за брака. Правата се извоюват трудно, а се губят лесно особено когато не си даваме сметка за другите и тяхното значение", каза при получаването на приза режисьорът.

  Наградата на публиката получи Лъчезар Аврамов за "Снимка с Юки", направен по разказ на българския писател Мирослав Пенков. В конкурсната програма за документално кино беше отличен "Тайният живот на Вера" на Тонислав Христов, чиято световна премиера беше на фестивала в Сънданс.

  В наградата "Домейн Бойар" за най-добър балкански филм отиде при "Нейната работа" на режисьора Николас Лабот. Наградата на критиката за най-добър балкански филм беше присъдена на "Пеперуди" на турския режисьор Толга Карачелик.

  По време на церемонията председателят на международното жури Ник Пауъл се пошегува като благодари на журито, че не е "брекзит" жури, което да не може да вземе решение. В същия шеговит тон той благодари и за безплатните футболни мачове, на които е бил заведен, и обяви, че ще се премести да живее в България.

  Специалната награда на журито за филм от международния конкурс на "София филм фест" взе Драго Шолев за филма си "Прасето". Това предизвика бурни овации от страна на публиката.

  Наградата на София за изключителен принос в развитието на киното и музиката получи Кирил Маричков. Директорът на фестивала Стефан Китанов акцентира върху връзката между "София филм фест" и музиката. Той отбеляза 50-годишнината от фестивала "Уудсток" и подчерта влиянието, което е оказала рок музиката върху демократичните процеси в Източна Европа.

  Наградата за късометражен филм "Джеймисън" беше връчена на Пенчо Кунчев за "Рози в нощта". За режисура в международния конкурс беше отличена на германската режисьорка Нора Фингшайд за "Извън системата".

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »