Събота, 11 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  12.04.2019  » Без бариери в бизнеса между България и Румъния


  Третата от поредица информационни срещи на Агенция за трансгранична трудова мобилност „ВИЗА“ – звено към Българо-румънска търговско-промишлена палата привлече близо 60 представители на бизнеса от региона, предприемачи и други заинтересовани страни. Събитието бе на тема „Трудова мобилност през границата“

  Елеонора Иванова, изпълнителен директор на Българо-румънска търговско-промишлена палата, наблегна на услугите на Агенция ВИЗА, насочени към работодателите, и експертизата на Палатата в консултирането на български и румънски фирми, които развиват бизнес на съседния пазар.

  Гостите имаха възможност да научат за процедурите и необходимите документи за назначаване на граждани на ЕС и трети страни в България и в Румъния. Д-р Мария Радева, преподавател по трудово право в РУ „Ангел Кънчев“ и Симона Лехнюк, главен партньор в адвокатската кантора „Макгрегър и партньори“, очертаха също така практиката в командироването на граждани от двете страни в ЕС и сравниха разходите за работодателя в случай на командироване или на временно наемане на персонал в другата държава.


  Междукултурните различия и езиковата бариера бяха посочени като преодолими препятствия пред бизнеса между двете страни от експерта Юлия Баховски. Според нея Румъния е страна, в която марките имат значение за потребителското поведение и призова аудиторията: „Накарайте потребителите да се влюбят във Вашата марка, а за целта не пречи и вие да се влюбите в Румъния!“.

  Стела Юлзари, консултант към Мърсър, Марш България ЕООД, представи конкретни данни за нивата на възнагражденията и допълнителните социални придобивки в рамките на проучване, в което през 2018 година са участвали 308 компании от цялата страна. Според проучването, в което работодатели сами докладват политиката си за сформиране на трудови възнаграждения, 25% от фирмите в Североизточна България са увеличили заплатите на служителите си с 8%. Отново близо ¼ от фирмите в сектор „Производство“ в същия регион са докладвали увеличение е в размер на 10%.

  „Наемането и внедряването в работния процес на чужденци не е мисия невъзможна“ увери Светлозар Димитров, управител на фирма ИнАут Трейд ООД, в която работи екип от румънски граждани, които пътуват ежедневно до работните си места, преминавайки границата.

  В Румъния също има недостиг на персонал, особено в секторите строителство, хотелиерство и ресторантьорство.“ заявиха чрез видеоконферентен мост експертите от партньорската Асоциация за устойчиво развитие в Слатина, Румъния.

  Агенция за трудова мобилност „ВИЗА“ продължава своята дейност в насока свързване на работодателите и търсещите работа от двете страни на река Дунав като до края на юни 2019 ще предлага своите консултантски услуги и практическо съдействие за работодатели напълно безплатно.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »