Вторник, 25 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.04.2019  » Защо Дунав мост 3 ще бъде при Свищов?

  За Румъния новият мост над река Дунав ще бъде при Зимнич – Свищов. Това е решило правителството на северната ни съседка на заседание на 18 април, което е окончателно, предвид договорката, че България избра преди години локацията на моста Видин – Калафат.

   


  Интернет изданието infostock.bg прави анализ на ситуацията с това решение, което попари редица надежди за скорошен нов мост между Русе и Гюргево.

  Според публикации в румънските медии,  правителството на Виорика Дънчила посочва, че мостът ще се свърже с магистралата между Букурещ и западния град Лугож през Александрия, Крайова и Дробета-Турну Северин, а за отклонението до Зимнич вече са задействани всички процедури по проектиране и отчуждаване на частни имоти. Изборът е бил предопределен и по още няколко причини, пише авторитетния румънски сайт hotnews.ro - в този регион са родени председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня и премиерът Дънчила.

  След решението на румънското правителство проектът оставя на заден план другите четири, които е планирано до се изградят в следващите 15 години: Оряхово - Бекет (357 млн. лв.), Силистра Кълъраш (267 млн. лв.), Никопол - Турну Мъгуреле (357 млн. лв.) и втори мост при Русе - Гюргево (267 млн. лв.).

  В България също се действа бързо. След договорката, следва спешно посещение на транспортния министър в Свищов. Според svishtov-news.com, кметът Генчо Генчев е обсъдил изграждането на 25-километрова скоростна отсечка, която да свързва Свищов с магистралата Русе - Велико Търново до Полски Тръмбеш.

  Преди години един от най-богатите румънци - милиардерът Йон Николае, е имал интерс към изграждането на съоръжението и обещал да се включи при условие, че се построи на базата на публично-частно партньорство. Новината за това разпространи през 2012 г. в България бившият председател на футболния съюз Валентин Михов, припомня свищовският информационен сайт SvishtovToday.com. Йон Николае е собственик на пет завода в Зимнич, сред които фабрика за биодизел. Той ръководи румънско-британска агроиндустриална и финансова група InterAgro, с бизнеси в секторите селското стопанство, химическа индустрия, туризъм и енергетиката.

   АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net