Сряда, 12 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.06.2019  » БРТПП: 4,6 млрд. евро стокооборот между България и Румъния


  Българо-румънска търговско-промишлена палата проведе годишното Общо събрание със своите членове. Официални гости бяха икономическият и търговски съветник в Посолството на Румъния в България – Раду Молдован и ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Република Румъния – Ивайло Маринов.

  По време на събитието беше отчетено, че стокооборотът между България и Румъния расте и през 2018 г. е достигнал 4,6 млрд. евро. Според данните на Националния статистически институт износът на стоки към Румъния през миналата година се е увеличил с 10,2% спрямо 2017-та, а за същия период внесените от северната ни съседка стоки са се увеличили с 3,4%. Положителното търговско салдо за 2018 г. е в размер на 195 млн. евро, а Румъния е третият по големина търговски партньор на България сред страните от ЕС, предхождан от Германия и Италия.


  Изпълнителният директор на Палатата Елеонора Иванова направи отчет за изминалите дванадесет месеца и съобщи, че нови 28 компании са се присъединили към организацията. Тя постави акцент върху новия сайт www.brcci.eu, който официално стартира през февруари, активната му информационна секция и възможностите за безплатно публикуване на оферти на три езика – български, румънски и английски.

  Участниците се запознаха с дейността на лицензирания в края на миналата година Център за професионално обучение към Палатата. Бе отчетен и засиленият интерес към курсовете по бизнес румънски за начинаещи и напреднали.


  Екипът на палатата е работил по пет международни проекта с европейско финансиране по темите: трудова мобилност, корабоплаване, предприемачество, туризъм. Проведени са и 28 събития, сред които двустранни B2B срещи, семинари, обучения, информационни форуми и участие в международни конференции.

  След Общото събрание членовете на палатата и повече от 100 представители на фирми от България и Румъния участваха в структуриран нетуъркинг.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »