Неделя, 12 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.07.2019  » Български филм взе Кристален глобус в Карлови Вари


  Най-новият филм „Бащата“ на режисьорския дует Кристина Грозева и Петър Вълчанов, стартирал като проект на София Мийтингс , беше удостоен най-голямата и престижна награда Кристален глобус  за най-добър филм на току-що завършилия 54-и Международен филмов фестивал в Карлови Вари. Филмът е копродукция между България и Гърция и спечели отличието в състезание с още 11 филма в основната конкурсна програма.

  В продължение на 16 години София Мийтингс осигурява възможност за стартиране и развитие на нови български проекти, които откриват своите копродуценти и биват селектирани за своите световни премиери на този престижен български кинопазар. Дебютният филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок”, както и вторият им филм „Слава”, завоювали международно признание и награди от десетки филмови фестивали в цял свят, също са получили своя старт на София Мийтингс.


  Още след представянето си на фестивала творбата предизвика интереса не само на чешките, но и на международните филмови медии. Престижното издание "Варайъти", което го нарече "филм - терапия, смесваща смях и скръб".

  Днес българската победа е в заглавията на всички големи издания, отразяващи киноиндустрията, като "Холивуд рипортър", "Индиуайър" и "Дедлайн".

  В центъра на повествованието стои постепенното и нелеко приближаване на двама мъже един към друг. Васил (Иван Савов) е художник и е баща на Павел (Иван Бърнев), който пък е фотограф. Внезапната загуба на Виолета, съпруга на единия и майка на другия, събира двамата в момент, когато шокът от загубата на близкия човек е в своя пик. В същото време по твърдение на близка приятелка на починалата тя не спира да й звъни по телефона.

  Разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието. Свежият ироничен поглед на режисьорите и сценаристи към малките човешки "дефекти" на участващите в действието внасят усещане за съпричастност към героите. Битовите им проблеми са изпитание, от което всеки се спасява, както може.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »