Неделя, 5 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.07.2019  » Дубайска компания оглежда русенски пристанища


  След като подписа публично-частно партньорство за управление на сръбското вътрешно пристанище в Нови Сад, Dubai Ports World (DP World) обяви, че се интересува от придобиването на български пристанища по река Дунав, съобщава Ports Europe. 

  През юни председателят на P&O Ports, която е част от DP World, Султан Ахмед бин Сулайем се срещна с българския държавен глава Румен Радев. Двамата обсъдиха инвестициите в българските пристанища по Дунав и високотехнологичните логистични центрове в страната като начин за ускоряване на трансфера на товари до Западна Европа.

  България ще стартира търгове за концесии на своите най-големи пристанища по Черно море и Дунав през 2020 г., като най-привлекателни изглеждат проектите за развитие на пристанищата Варна-изток и Варна-запад, според Плана за действие за държавните концесии за периода 2019-2020 г., приет от Министерски съвет. Всички концесии ще имат срок от 35 години в опция за удължаване с още 11,5 години.

  Концесиите за българските дунавски пристанища се очаква да включват обектите: пристанищен терминал Зимовник-Русе (за всички видове товари) с площ от 32 734 кв.м; пристанищен терминал Русе-изток 1 с площ от 333 057 кв.м; Русе-изток 2 с площ от 355 132 кв.м; Русе-запад с площ от 117 003 кв.м; Видин-център с площ от 18 261 кв.м.

  България планира да свърже по Дунав Русе с Варна, където се намира най-голямото българско черноморско пристанище ( дистанцията между двете локации е 170 км), чрез нова магистрала и високоскоростна железопътна линия.

  Пристанището на Нови Сад осигурява връзки с DP World Кюстенджа (най-голямото черноморско пристанище) с по-нататъшната обработка на товари в Джебел Али, Дубай, ОАЕ.

  P&O Ports ще управлява пристанището в Нови Сад първоначално за 25 години с възможност за ползване от двете страни за още 25 години. Компанията ще има изключителни права за извършване на всички операции по крайбрежието, обработката на контейнери, товарите и товарно-разтоварната дейност.

  investor.bg

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »