Понеделник, 3 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.07.2019  » Излезе от печат новото екоМУЗЕЙНО помагало


  Излезе от печат новото екоМУЗЕЙНО помагало за часовете по музейна педагогика на русенския музей. Богато илюстрованото, цветно издание съдържа няколко обучителни модула, обхващащи четирите сезона от годината – пролет, лято, есен и зима. Множество схеми, рисунки и снимки на растителни и животински видове разкриват богатството на флората и фауната в русенско от различни епохи, като едновременно с това визуализират взаимовръзката на човека с природата. Помагалото съдържа също информационни текстове, адаптирани за деца, познавателни игри и въпроси, любопитни факти за малко познати процеси и явления. Целта е получаване на трайни знания у подрастващите, свързани с природното многообразие в България и възпитаване на отговорни и ангажирани с опазването на околната среда млади хора.

  Новото печатно издание на русенския музей всъщност е своеобразен водач за експозицията „Екомузей с аквариум“. То ще помогне на посетителите да се ориентират бързо и лесно сред витрините и диорамите, на различните етажи на музея. От страниците на помагалото се научава повече за колекциите на Екомузея, тяхното формиране, попълване и опазване.

  Екомузейното помагало описва в детайли, разработени и изпробвани вече обучителни модули, чиято цел е да оформят годишен цикъл от събития в четирите сезона от годината:

  Обучителен модул „Пролет“ се фокусира върху птиците. От страниците на книгата подрастващите научават за различните видове, техните местообитания и начин на хранене. В практическата част от модула в зала „Блатна екосистема“ на музея учениците влизат в ролята на водоплаващи и водогазещи птици с помощта на плавници и кокили.

  Обучителен модул „Лято“ акцентира върху изучаване на богатството от дунавски риби. В аквариума на Екомузея децата опознават най-разпространените видове, запознават се с техните наименования, получават информация за риболова и рибарските общности. В практическата част от модула въоръжени с въдици, участниците трябва да ловят риби и да ги разделят в различните водни басейни, според вида им – сладководни или соленоводни. След приключването на улова, рибите се разпределят в Червената книга за видовете риби.

  Обучителен модул „Есен“ има за цел да разкаже за тайнствения живот на прилепите – къде се срещат, с какво се хранят, как се размножават, по какъв начин се ориентират и защо е важно да ги пазим. В практическата част на модула децата влизат в ролята на прилепи като се опитват да се ориентират, преминавайки през специално изграден сензорен тунел. Също така изработват макети на летящите бозайници от глина.

  Обучителен модул „Зима“ разгръща темата за „ледената епоха“ и изчезналите животински видове. В залите на музея децата разглеждат експонираните находки на мамути и мастодонти, разбират кога са живели тези видове, как са съжителствали с хората и защо са изчезнали. Представена е също информация за науката палеонтология, видовете миди и охлюви, изчезнали преди милиони години, пещерната мечка. В практическата част на модула участниците строят колиба с макети на мамутски кости.

  Автори на помагалото са директорът на музея проф. Николай Ненов, уредниците в отдел „Природа“ Венцеслав Петков и Красимир Киров и музейните педагози Магдалена Трифонова и Виктория Друмева.

  Екомузейното помагало е част от проект „Културна екосистема. Човек и природа - музейни образователни модули“, реализиран от Регионален исторически музей – Русе с подкрепата на Министерството на културата.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »