Понеделник, 3 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.07.2019  » 350 деца опознаха природата с помощта на Екомузея


  Повече от 350 деца от първи до седми клас от училища, летни занимални и занятия по музейна педагогика са преминали за шест месеца през образователните модули в рамките на проект „Културна екосистема. Човек и природа – музейни образователни модули“, който се реализира от русенския музей с подкрепата на Министерството на културата.


  Акцентът бе поставен върху експонатите и колекциите на Екомузей с аквариум, а на преден план бе изнесена връзката между околната среда, културните пейзажи и човешкото присъствие. Сред целите на заниманията е формиране на траен интерес към природните дадености и изграждане на екологична култура у подрастващите.

  Познавателните и образователни задачи, заложени в концепцията на проектната идея, се реализираха посредством набор от интерактивни дейности. Тактилността като начин за опознаване на заобикалящата ни среда бе широко застъпена. Изработените бронзови макети на мамут и мастодонт, интерактивните кутии с макети на крака на различни видове птици и кутии с макети на риби, Червена книга на рибите дадоха възможност на участниците да се докоснат и сами да установят спецификите в устройството на телата на различните животински видове, представени в музея.


  Разработените обучителни модули обхващат четирите сезони от годината – пролет, лято, есен и зима и са посветени съответно на птиците, рибите, прилепите и ледената епоха и изчезналите животни. По време на практическите занятия децата влизаха в ролята на водоплаващи и водогазещи птици с помощта на специално изработени кокили и плавници, ловиха риби, които разпределяха във водни басейни според вида им – сладководни или соленоводни, преминаваха през сензорен тунел и научиха как се ориентират прилепите в тъмното, изграждаха заслон с макети на мамутски кости.

  Освен в Русе, образователните модули на музея, бяха разиграни и в музеите в Тутракан и Свищов.

   АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »