Сряда, 12 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.08.2019  » Българин се включва за 47 път в гребния поход ТИД

  Тази година Красимир Петров се включва за 47 път в гребната регата ТИД. През всичките му 64 издания 74 годишният варненец е пропуснал само веднъж участие, коментира ръководителят на гребния поход у нас Йонко Кожухаров. Лодките на участниците започнаха да акостират на брега срещу остров Люляка днес по обед.

  Тази година участниците са от три континента – Австралия, Европа и Америка, около 100 са чужденците, а 70 са българите, които гребат по река Дунав. Новото тази година е стриктното спазване на правилата на ТИД, съобщи Кожухаров.

  Йонко Кожухаров

  „Регатата е замислена да си сложиш багажа в лодката, да седнеш в нея да гребеш и на всяко място, което ти хареса да спреш. Там си вадиш палатката, дрешките, опъваш бивака и оставаш. Този поход с времето се промени. Сега те следва кола, хората от нея спират и заемат най-добрите сенчести места. А тези, които са станали в пет часа за да гребат не получават нищо. Затова тази година искаме от всяка община място, където няма достъп до автомобили“, категоричен е Йонко Кожухаров. Спазването на нощната тишина също е от съществено значение от 23.00 до 6.00 часа.


  Не може да има никакво сравнение между удобствата под хотел Рига и крайбрежието срещу остров Люляка, казват пристигналите участници в похода. Поради ремонтните дейности на кея в Русе лагерът е изместен там. Наличието на течаща вода е най-притеснителното. Достъпът до града тук е силно ограничен, а банята се намира на 1.4 км. в хижа Приста. Но има уговорка и за нейното ползване.

  Догодина ще се търси място около Мартен, да е до водата и да може лодките да се изтеглят лесно на брега. „Община Русе ще посреща ТИД, но града Русе може би няма шанс“, коментира Кожухаров. След ден почивка, на километър 500, водният поход продължава към следващата спирка - Сандрово.

  И тази година има участник, който плава със саморъчно направена лодка от подръчни пластмасови материали, завинтени с болтове, което е атракцията на ТИД 2019.

  АРЕНА

   

   

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »