Вторник, 14 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.09.2019  » Лятна школа по антропология стартира в Русе


  От днес в Русе стартира поредното издание на Лятна школа по антропология на Нов български университет, с домакин - Регионален исторически музей – Русе. Лектори ще бъдат доц. д-р Ирена Бокова, проф. Николай Ненов и проф. Людмил Христов, в теренните наблюдения на различни местообитания ще се включи и естествоизпитателят Венцеслав Петков.

  В продължение на седмица студенти от специалностите „Антропология“, „Кино и телевизия“ ще изучават културното наследство на Русе, Тутракан и региона - ще се запознаят с експозициите на русенския музей, ще посетят емблематични за града сгради и храмове на различните религиозни общности, ще извършат теренни проучвания, свързани с изучаване живота на местните общности.

  Проф. д-р Николай Ненов ще представи концепцията за предметно ориентираната музеология, разгърната посредством изданието „100 артефакта от героичното време“. Темата ще намери своето естествено продължение и през следващите дни чрез изложбата „Предметите говорят“, в която централно място се отрежда на експонатите и техните истории, както и на възможността за съучастие на публиките в изграждането на музейно съдържание.

  Програмата на Лятната школа включва още изследване на местните културни пейзажи и изучаване на рибарските общности чрез посещения на Ряхово, Тутракан и Етнографския музей - Дунавски риболов и лодкостроене. Темата ще бъде продължена с прожекция на серия от филми за нематериалното наследство на рибарите от двете страни на Дунав, заснети от Арена Медиа по проект „Мемофиш – памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“ на Българо-румънска търговско-промишлена палата, по Програма Интеррег V-A Румъния-България.

  Предвидени са също теренни проучвания при Антимовското ханче край Тутракан и  посещение на Софта баба теке. Студентите от Нов Български университет ще се запознаят и със средновековното наследство на русенския регион, чрез посещение на археологическия резерват „Средновековен град Червен“.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »