Събота, 8 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.09.2019  » Актьори оживяват музейни пространства чрез холограми


  Актьори от габровския драматичен театър "Рачо Стоянов" оживяват пространствата на три местни музея чрез живи изпълнения и холограмни инсталации. Снимките по проекта на театъра, който е под наслов "Хуморът - живото наследство", са завършили. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министерство на културата, в рамките на комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Това съобщи Меглена Златева от театъра.

  Проектът представя по нов и нестандартен начин известните в цял свят габровски шеги чрез средствата на съвременното театрално изкуство и холографската техника, уточни Златева. В сценични площадки ще се превърнат три местни музея - етнографският музей на открито "Етър", Домът на хумора и сатирата и Интерактивният музей на индустрията. Габровските актьори, с помощта на видеозаснемане и чрез холограмна прожекция, ще се появяват изненадващо в музеите в най-посещаваните часове и ще разиграват анекдоти пред посетителите.

  Инсталацията ще бъде отворена в последната седмица на септември в музея "Етър". От 1 до 6 октомври ще бъде изложена в Дома на хумора и сатирата, а от 7 до 11 октомври - в Интерактивния музей на индустрията. Във всеки музей ще се представят различни габровски шеги, а холограмните инсталации ще бъдат достъпни за посетителите и след приключването на проекта.

  Сценарист и режисьор на видеоматериала е актьорът Светослав Славчев, а оператор е Емил Михов. Той е подготвил монтажа на заснетите шеги и превръщането им в холограми. В сцените участват габровските актьори Илия Костадинов, Силвия Боева, Магдалена Славчева, Живко Гущеров и 13-годишния Валентин Петров.

  Новият културен продукт ще придаде оригиналност на музейните пространства и ще подсили тяхната идентичност. Оригиналната инсталация ще допринесе за развитието на туризма в региона, а публиките в избраните музеи ще се докоснат до живото европейско културно наследство.
  Стойността на финансовата помощ, получена от Министерство на културата, е 12570 лева.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »