Неделя, 12 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  09.10.2019  » Галин Григоров – едно запомнящо се лице в предаването Лице в лице по bTV

  платена форма

  Кандидатът за кмет на Русе Галин Григоров, издигнат от местната коалиция „ВМРО –Българско национално движение (НФСБ)“ направи блестящо участие в популярното предаване на журналистката Цветанка Ризова „Лице в лице“ по националната телевизия bTV.

  След като беше предварително обявено, че Григоров ще гостува на предаването под надслов „Кметските избори-начин на употреба“, кандидат-кметът на коалицията демонстрира прекрасна комуникация, самообладание на открит и освободен събеседник, който внимателно слуша и прекрасно чува същността на нюансите в зададените от опитната водеща въпроси. На Григоров беше отделено време от 11 минути, които буквално „излетяха“ неусетно в иначе винаги оскъдния откъм достатъчно телевизионно пространство национален ефир, когато става дума за провинцията.

  Галин Григоров изнесе „урок“ по открито, честно и държавническо отношение към най-тежките и нетърпящи отлагане проблеми в областния и общински център Русе, което респектира иначе словоохотливата водеща и я накара внимателно, на свой ред да изслушва събеседника си.

  Най-остро поставяният въпрос от години в Русе,   зададен директно на Галин Григоров и в предаването „Лице в лице“ беше този за замърсения въздух и чистата екологична среда. Пред аудиторията на една от най-рейтинговите български телевизии и пред своите съграждани, в пиков час за гледане, кандидатът за кмет на Русе сподели: „Проблемът с чистия въздух е болезнена тема за русенци отпреди повече от 30 години. Хиляди русенци още тогава напуснаха града и общината, за да спасят децата си. От няколко години проблемът отново става много сериозен. И неговата сериозност произтича от издаването на комплексното разрешително за разширяването на производството на завода –замърсител. Едно от първите ми действия като областен управител, още от третия работен ден в областната управа, бяха започнатите разговори с Министерството на околната среда и водите. Няколко пъти съм викал и министъра в Русе. Правил съм срещи с представители на РИОСВ и другите ведомства, които отговарят за измерванията на чистотата на въздуха и за замърсяванията на околната среда. Разбира се, имаше предложения веднага да бъде затворен заводът-замърсител. Пред дилемата дали да оставим хиляди работници и техните семейства без работа или да накараме инвеститора да вложи средства по опазване на околната среда– ние избрахме второто. Тези пари бяха вложени- над 6 млн. евро за филтри и за станции за собствен мониторинг. Въпрос на седмици е тия биофилтри да заработят и да го има нужният ефект, макар че всички искаме много бързо да се реши този проблем.“, уточни Григоров.

  По-нататък  в интервюто Галин Григоров сподели, че не само един е замърсителят на въздуха и на околната среда в крайдунавския град. Като областен управител той е получавал и други сигнали, свиквал е нееднократно междуведомствени комисии с участието на РИОСВ, РЗИ, Инспекцията по труда и заедно с всички ангажирани по казуса „Чист въздух за Русе“ е търсил възможно най-полезното и навременно решение.

  Водещата логично зададе въпроса: „Ако станете кмет, ще направите ли така, че да можете да помогнете на вашите съграждани да дишат?

  Григоров благодари за директния въпрос и уточни: „С новите законови промени кметовете имат доста повече правомощия отколкото досега. Въпреки че до тоя момент не съм бил кмет и все още не съм, но като активно мислещ гражданин и русенец съм обменил, в качеството ми на областен управител, опит с община Бургас, където страдат от аналогични проблеми. Има и фирми – производители на измервателна апаратура, която може да улови целия спектър на замърсяването - не само нивото на фини прахови частици и концентрацията на изгорелите газове. Системата ще предава в реално време резултатите, които ще са видими както за проверяващите, така и за всички граждани. В Русе на шест места могат да бъдат поставени тези анализатори. След измерванията ще бъдат санкционирани нарушителите и ако трябва, ще бъдат затваряни производства“, подчерта Григоров.

  Разговорът завърши със значението на Дунав мост- 2 при Русе. Григоров подчерта, че без Дунав мост-2 при Русе, иначе трети мост между България и Румъния, полезната комуникация със северните ни съседи и с останалата част на Югоизточна Европа ще бъде проблемна. Построеният преди 60 години мост в момента не може да поеме огромния поток от превозни средства, опашките са километрични и все по-често ...периодични, особено през лятото, а понякога и през зимата.

  Когато опашката е по-малко от 6 километра, хората са щастливи – артистично обобщи Григоров и каза в заключение, че като областен управител със своя екип има личен принос най-после въпросът с третия мост на Дунав при Русе да стане държавен приоритет, който вече е поставен и на най-високо ниво за обсъждане с румънската страна, за да се впишат Русе и регионът необратимо в трансграничната стратегия за развитие на транспортните коридори в Югоизточна Европа, които са ключови за бъдещето на целия ЕС, чиято външна граница е България. Две години и четири месеца са били необходими на Григоров и екипа му да свърши гигантската организационно-дипломатическа и преговорна дейност по този наистина стратегически проект, чието бъдеще е в обозримото време пред Русе, за който в програмата на Григоров за управление е посочено, че нашият град ще бъде европейски еталон за ускорено развитие, с модерно развита логистика и възможности за съвременна, печеливша икономика.  

  Купуването и продаването на гласове е престъпление

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »