Петък, 10 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.11.2019  » Обмислят по-високи местни данъци за колите в Русе


  Начко Наков - Контрол по събиране на МДТ, Пенчо Милков - кмет, Емилия Пенева - главен финансист на Община Русе и Даниела Робева - директор МДТ

  При подготовката на бюджет 2020 на община Русе се очаква недостиг от 4,4 милиона лева. Той се формира от непрекъснато нарастващи наказателни такси заради неизградена инсталация за сепариране на отпадъци на територията на общината. По нарочна сметка към РИОСВ русенската община има натрупани целево 17,5 милиона лева.

  Затова кметът Пенчо Милков, финансистите и лидерите на групи в общинския съвет обмислят вдигането на местните данъци за автомобили. В Русе се плащат най-ниските местни данъци за автомобили, те не са вдигани от много години, каза Даниела Робева – директор на „Местни данъци и такси“. Винаги са били на минималните ставки.

  Поскъпването за всяка категория ще е различно в зависимост от мощността на двигателите. За 15 годишен автомобил, до 55 KW, нарастването на данъка ще е между 34 стотинки и 1.20 лв. на киловат. Очакваните приходи при това увеличение ще са около 2 млн. лева.

  ЗМДТ дава възможност за доста широки граници на този данък. Във Варна, Бургас и Стара Загора гражданите плащат по-високи данъци. Преди да внесе за гласуване непопулярното предложение обаче, новият кмет иска да постави проблема пред министър-председателя и финансовия министър.

  Милков ще иска замразяване на наказателните такси, за да не расте дисбалансът в бюджета. Ако това не стане, идеята е да се вдигнат местните данъци на автомобилите по заложената в закона за МДТ схема. Ще се спазва принципът “който замърсява повече - плаща повече”. Така най-много биха се увеличили данъците на най-старите и екологично несъобразени коли. Според финансистите Емилия Пенева и Начко Наков, така ще се съберат повече средства за по-качествени услуги, предлагани от общината на гражданите.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »