Неделя, 20 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.11.2019  » Хор Сексагинта Приста с първи самостоятелен концерт


  Първи самостоятелен матине-концерт ще изнесе академичен хор „Сексагинта Приста“ при Русенския университет „Ангел Кънчев“. Той ще се проведе на 24 ноември, от 11 часа, в зала „Европа“ на Доходното здание. В програмата ще звучи западно-европейска и източно-православна музика от различни епохи, както и стихове от книгата „Искам да се влюбя, а не смея“ на поетесата Цветанка Ангелова. Цветанка Ангелова е и певица в хора.


  Главен диригент и музикален директор е Пламен Георгиев, диригент - Албена Андреева, хормайстор/акомпанятор – Ина Стойкова.


  Академичният хор „Сексагинта Приста“  е създаден от Пламен Георгиев през март 2018 година, а от октомври същата година възобновява традицията на Академичен хор в РУ „Ангел Кънчев“. Съставът представлява смесен хор от около 40 певци. Няколко месеца след създаването му е регистрирано и Сдружение „Хор Сексагинта Приста“. Целите, които си поставя творческия колектив са създаване на репертоар, съобразен със съвременните тенденции на хоровото изкуство.

  За година и половина творческо присъствие Академичния хор вече има запомнящи се участия в Русе - в Католическа църква“ Св. Павел от Кръста“, Храм „Успение Богородично“, Военен клуб, участие във фестивала “Lumina din Lumina” в Гюргево – Румъния и в VIII Национална хорова среща Св. Георги Победоносец. 

  Ръководителят на хора Пламен Георгиев е носител на повече от 26 големи, специални и диригентски награди от много световни конкурси и фестивали. Дирижирал е и прочутия Йохан Щраус- Оркестър на Франкфурт. Има специализации при проф. Клавдий Птица и проф. Васил Арнаудов. Един от диригентите е на  прочутия хор „Родина“ в периода на спечелването на 5-те награди на конкурса в Ланголен през 1988година.

  От края на 1991 до 2016 година работи с 6 хорови колектива в Германия. За своята 25 годишна диригентска дейност там е удостоен с най- високите титли Музикдиректор ICV  на Интернационалния хорово-диригентски съюз и на Асоциацията на професионалните хорови диригенти в Германия.

  Гост в концерта на русенските академични певци е хор „Влъшчанка“ от Гюргево - дамска формация към „Центъра за съхранение и популяризиране на традициите в Гюргево“. Диригентът  Кармен Михаела Петанка е главен организатор на Фестивала за духовна музика, който се провежда ежегодно през пролетта.

  Първата самостоятелна изява на Академичен хор „Сексагинта Приста“ е подкрепена от програма „Култура“ на Община Русе.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »