Неделя, 20 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.11.2019  » XII Международен конкурс Франц Шуберт в Русе
  За 12-ти път Международният конкурс „Франц Шуберт“ ще събере музикални таланти в Русе. Тази година участници в него са 55 музиканти от 6 държави – Украйна, Русия, Япония, Италия, Румъния и България. Конкурсът е първият международен акцент в програмата за честванията на 60 години НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, каза Мария Дуканова – директор на училището и организатор на надпреварата.

  Традиционно, най-многобройна е категорията на пианистите, но има и участници във всички останали категории – класическо пеене, клавирни дуа и камерна музика. В регламента от години няма никакви промени, пианата се състезават в три възрастови групи – до 13, до 19 и до 35 години, а всички останали категории в две – до 19 и до 35 години. На конкурса партнира Оркестърът на Държавна опера Русе с диригент Сунай Муратов.
  Журито е в състав: председател Людмил Ангелов – пианист със световна кариера и преподавател в НБУ, Виничиу Морояну – професор по пиано и камерна музика в Националния университет по музика в Букурещ, Антон Матев - доцент по методика на обучението по пиано в Университет за музика „Антон Брукнер“, Линц, проф. Георги Спасов от НМА, доц. Николай Моцов – класическо пеене в НМА, Георги Делиганев – музикален педагог, Иван Кюркчиев – директор на Държавна опера Русе и Ива Чавдарова – музиковед.

  Наградите и тази година са свързани с желанието ни да бъдат все повече допълнително стимулиране на участниците, съобщи Дуканова. Първата награда е неделима. Награда ще има за най-добро изпълнение на Шуберт във всички категории, Гран При, ако журито прецени, две награди на името на проф. Лилия Атанасова, учредени от дъщеря и Невена Койчева и награда на името на Стефан Вачев за цялостно артистично присъствие, допълни Мария Дуканова.

  Фестивалът „Мартенски музикални дни“ също дават награда – участие на първите места в негово издание, както и Държавна опера Русе. За първи път има награда от Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи педагогически и творчески постижения – педагог или корепетитор. Пламен Монев младши за втори път предоставя свои картини за награди на участниците, продължавайки традицията на своя баща.
  Голямата награда на конкурса „Франц Шуберт“ е концерт на първите места на отделните категории във Виена, който се организира по традиция с „Дом Витгенщайн“.

  Откриването на конкурса е на 22 ноември от 18.00 часа в зала „Русе“ с концерт на лауреати на конкурси от негови минали издания. В началото Аника Георгиева, Искра Партинова и Мартина Георгиева ще представят музиката на Веселин Стоянов. Концертът продължава с изпълнения на Светлана Иванова и Анамария Спатарис, бивши възпитаници на училището. Закриването е на 26 ноември в Доходното здание от 19.00 часа.

  В конкурса има и още един концерт - на Светлин Русев и Евгени Божанов. Той ще бъде подарък за 60 години НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, на 25 ноември от 19.00 часа, в Доходното здание, с вход свободен, както и всички останали изяви в програмата.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »