Петък, 29 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  29.11.2019  » Русенски ученици оптимизираха икономически процеси


  Обучение за ученици по оптимизиране на икономически процеси се проведе в Русенския университет  „Ангел Кънчев“. Обучението е част от практикума по финансова математика „Анализирай това“, който се реализира по програмата „Знание и растеж“, осъществявана от на фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на фондация „Еконт“.

  В него участваха 25 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 6 русенски училища, както и 9 ментори (учители и студенти от специалност „Финансова математика“ на Русенски университет). Деница Раева - ръководител на логистична мрежа в Еконт, разказа за предизвикателствата си в работата на позициите, през които е преминала. Весела Михова – преподавател в Русенския университет, въведе учениците в математиката, която стои зад решаването на логистичните и други оптимизационни проблеми.  Учениците се запознаха с икономико-производствени задачи за намиране на най-изгоден вариант – тяхната постановка, етапи на решение, приложението им в практиката и възможностите, които Matlab предлага за решаване на такива задачи.

  Във втората част от обучението Весела Михова запозна участниците накратко с теория на графите – основни елементи на графите, приложения и често срещани задачи, решавани с графи. Слави Георгиев - докторант към катедрата по „Приложна математика и статистика“ в Русенски университет, показа приложението на графите при диверсифициране на риска в инвестиционния портфейл. Иван Георгиев – преподавател в Русенския университет, представи приложение на графите при високочестотно валутно търгуване. Участниците имаха поставени задачи от графи, които решиха с помощта на Matlab.

  Обучението по оптимизиране на икономически процеси беше третото и последно обучение в рамките на практикума по финансова математика „Анализирай това“. В практикума взеха участие общо 38 ученици от 7 русенски училища, както и общо 13 ментори (учители и студенти от специалност „Финансова математика“) и 5 лектори (2 експерти от практиката и 3 преподаватели). В рамките на практикума участниците се учиха още да прилагат статистически похвати в областта на дигиталния маркетинг и реклама и да прогнозират и управляват инвестиционни ресурси. Учениците получиха сертификати за участието и представянето си от проф. д-р Велизар Павлов – ръководител на катедра „Приложна математика и статистика“ в Русенски университет.

  Весела Михова, главен асистент в катедрата по „Приложна математика и статистика“ в Русенски университет и координатор на проекта.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »