Сряда, 23 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.12.2019  » Мистичният петък 13-и


  Петък, 13-и... Обикновено с този ден са свързани доста суеверия, като повечето от тях не предвещават нищо добро. Да им се вярва или не - е личен избор. Но докато вземете решение как да процедирате на фаталната дата, нека се поразровим из интересните факти, които са й посветени.

  Смята се, че корените на мистиката отвеждат в Средновековието, когато числото 13 се приема за символ на преклонението пред дявола. Тържествените нощни събирания на изкушените от Лукавия обикновено включват 12 вещици и главен участник.

  Страхът от числото 13 се нарича трискаидекафобия (или тердекафобия). А когато паниката е обвързана и с петък, 13-и, се говори за параскаведекатриафобия. Любопитното е, че от подобно безпокойство страдат над 60 милиона души по цял свят. Много от тях не смеят да излязат от домовете си, не сядат зад волана и не предприемат каквито и да било действия, които евентуално биха могли да доведат до неприятни случки или емоции.

  Добре е да се знае, че петък, 13-и, се пада средно веднъж на 212,35 дни. И, както твърдят психолози, на тази дата хората са по-податливи на неоправдани рискове, понеже всичко може да се обясни с "фатализма", с който се свързва споменатият ден. А според официалната британска статистика именно тогава се регистрира по-голям брой пътнотранспортни произшествия, уви.

  Спазвайки негласното правило, много хирурзи избягват да извършват сложни операции в петък, 13-и. Обясняват го с факта, че лекарите са доста суеверни, макар и да не го признават.

  Знае се също, че в много хотели липсва 13-и етаж, а на летищата няма секция с такъв номер. В някои болници трудно ще намерите стая с това число на вратата.

  Още Омир и Цицерон са го смятали за неудачно. 13 са злите духове в Кабалата - религиозно-мистичната традиция, която също така е окултно и езотерично течение в юдаизма. На Тайната вечеря 13-и пристига Юда, за предателството му се разказва в 13-а глава на Евангелието от Иоан. А Апокалипсис е последната, 13-а книга на Новия Завет.

  Вероятно малцина знаят, че олигархът Томас Лоусон, който е работил като брокер в Бостън, е автор на книга, посветена на мистичния ден. В нея се разкриват детайли на безброй борсови машинации, извършвани именно в петък, 13-и, за да се използват максимално страховете и опасенията на някои хора. Изданието, логично наречено "Петък, 13-и" (Friday the Thirteenth), вижда бял свят през 1907 г. Успехът на бестселъра осигурява на идните поколения и вкоренилия се в съзнанието на мнозина идиом, свързван с беди, нещо лошо и зло.

  През настъпващата 2020-а петък, 13-и, ще има само два пъти - през март и ноември. Така че "отбележете" подобаващо днешния ден и спокойно започнете да се подготвяте за светлите празници на Рождество Христово и наближаващата Нова година.
  duma.bg
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »