Неделя, 9 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.01.2020  » По лесно ще преиздават шофьорски книжки


  Мерки за облекчаване на процедурата за преиздаване на шофьорска книжка предвиждат предложени от вътрешния министър промени в инструкцията за организацията и технологията на работа в структурите на МВР при издаване на българските лични документи.

  В повече случаи българските граждани ще могат да подават заявления за издаване на книжка в Районните управления на МВР при СДВР/ОДМВР (областните дирекции на МВР).

  Както и досега, това ще е възможно само за обикновена услуга (не в съкратен срок) поради изтичане срока на валидност на старата книжка. Към това се добавят: при вече изтекъл срок на валидност; при промяна в данните на водача (напр. смяна на фамилия или транслитерация); при издаване на дубликат.

  „Измененията ще доведат до намаляване на времето за административно обслужване на граждани при прием на заявления за издаване на български лични документи, както и улесняване работата на служителите от звената „Български документи за самоличност“, звената „Пътна полиция“ и звената „Миграция“ при СДВР, ОДМВР (вкл. РУ към тях), дирекция „Миграция“ и дирекция „Български документи за самоличност“, пише министър Младен Маринов в мотивите си.

  При подаването на заявлението човек вече ще може да посочи, че желае да вземе книжката си от районното управление на МВР или звеното „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР по постоянния си адрес.

  С измененията в инструкцията се въвеждат електронен дневник за регистриране на заявленията с входящ номер в Национален автоматизиран информационен фонд „Национален регистър на българските лични документи” и автоматизирано генериране на регистрационните номера на заявленията за издаване на български лични документи.
  Детайлно се регламентира и дейността по издаване на български лични документи на чужденци, получили международна закрила или убежище.

  Проектът беше публикуван за обществено обсъждане непосредствено преди празниците - на 19.12.2019 г.

  АРЕНА


  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »