Понеделник, 21 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.01.2020  » Мащабни кукли, модерна сценография и стилни костюми в Огнивото на Русенска детска опера


  След “Ани в царството на цветята”, “Огнивото” е втори изцяло авторски проект на Русенска детска опера. Това творческо предизвикателство може да бъде наречено “Младост”, защото за работа с децата са поканени и организирани в постановъчен екип предимно млади творци – под 30 години. Те създадоха оригинална музика, сценография и хореография по либрето, написано специално за Русенска детска опера. Премиерата е на 24 януари, от 19.00 часа, в Операта.

  “Огнивото” е опера за деца от Милен Апостолов по приказката на Ханс Кристиян Андерсен. Диригент е Свилен Димитров, либретото и постановката са на Илия Деведжиев. Сценография и костюми – Антония-Мария Тонева. Кукли – Лиляна Василева Костюмите са изработени от ученици на ПГО “Недка Иван Лазарова”. Хореография – Малина Арнаудова, Радка Неделчева, Детелина Кремакова. Вокален педагог – Свилен Димитров. Театрален педагог – Росица Миновска-Деведжиева. Корепетитор – Божена Иванова.

  Младата сценографка Антония Мария Тонева съчетава богати костюми с минималистична сценография – това продължава линията на “Ани в царството на цветята” и обогатява опита на децата в усвояването и оживяването на свободното сценично пространство.

  Класическата приказка оживява в нова сценична дреха – стилни костюми, модерна сценография, мащабни кукли и, разбира се, искрящият талант и ентусиазъм на младите артисти на Русенска детска опера.

  Либретото ( Илия Деведжиев – автор на пиеси за деца и драматизации на известни приказки, видели сцена в Русе, Силистра, Пазарджик, Кърджали, Благоевград, Търговище, Монтана и София, сценарист на документални филми и исторически въстановки, текстописец на нашумелия проект “Маргаритка”) се придържа близо до приказката на Андерсен. Без да се отдалечава от оригиналния сюжет, в него са привнесени още герои – придворни, граждани, занаятчии, алчен дракон и измамен маг, от когото идва орисването на принцесата да се омъжи за прост войник. Обогатяването на списъка на действащите лица дава възможност за изява на всичките 45 млади актьори от Детската опера.

  Музиката на Милен Апостолов води младите артисти все по-надълбоко - след мюзикъла (Скрудж, “Уестсайдска история”, “Красавицата и звяра”) през намигването към оперетата (“Ани в царството на цветята”) - Огнивото определено е задача с повишена трудност.

  Това позволява на вокалния педагог и диригент Свилен Димитров да вдигне вокалните им възможности на друго ниво.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »