Сряда, 16 Юни 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.01.2020  » Показват филма Дворците на народа днес в Русе


  Документалният филм „Дворците на народа“ ще бъде показан в Русе. Той разказва историите на пет от най-представителните сгради на социализма – емблематични за епохата и свидетели на историческите превратности в Източна Европа във втората половина на XX век. Това са Московският държавен университет, Дворецът на федерацията в Белград, Дворецът на републиката в Берлин, Народният дворец на културата в София, Дворецът на народа в Букурещ. Уникални архитектурни творения, направени с много кураж и сериозна доза лудост, за да напомнят за великата власт и светлото бъдеще на народа.

  Прожекцията е днес, 28 януари от 19:00 ч в ДТ „Сава Огнянов“, камерна зала „Слави Шкаров“, а билети се продават на касата на театъра.

  „Дворците на народа“ е дело на творческия тандем Борис Мисирков и Георги Богданов. Копродукцията между България, Германия и Румъния е заснета в пет държави от бившия Източен блок на Европа, като оригинален опит да се „простим“ с комунизма чрез един мащабен епос за най-представителните сгради за този политически строй. Всяка една от тези сгради е замислена и осъществена така, че да бъде уникална по нещо - най-високата, най-голямата, да има най-големия часовник на света или най-напредналите технологии за времето си. Тези сгради-мастодонти са най-грандиозните строежи на времената, в които „общото благо” е водеща държавна идеология.


  Филмът печели наградата на публиката на фестивала в Лайпциг, където бе неговата световна премира, и до момента е селектиран за участие в над 15 фестивала по света, като на 23-тия София Филм Фест е българската премиера на филма.

  Туристическите обиколки винаги са форма на завръщане, вид ретроспектива, емоционална връзка с това, което си е отишло. С остър поглед за исторически архитектурни грешки и характерни белези, Георги Богданов и Борис Мисирков ни водят по места, които, макар и да са вече в историята, все още носят духа на онези представи, заради които са били създадени. Места, пропити с планове за бъдеще, което така и не се е материализирало или се е материализирало доста по-различно от първоначалните представи.

  Лукас Стърн, ДОК Лайпциг

   АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »