Вторник, 31 Март 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  29.01.2020  » Преслав Петков: за сбъднатите мечти на един посланик на културата

  Преслав Петков (43 г.) е музикант: кларинетист, саксофонист, преподавател по дървени духови инструменти в "Kuwait English School" и "American University of Kuwait", създател на платформата "Български Музикални Вечери". На сцената в арабската държава гостуват български музиканти в сътрудничество с местни и международни звезди. Концертите на платформата се оказват едни от най-посещаваните в Кувейт събития, които срещат западната музика с местната публика.

  Специално за читателите на Арена Медиа – една обещана среща с този очарователен посланик на българската култура.

  Преслав и годините в Русе

  Моят творчески път започна от родния Русе. С чувство на радост  често се връщам назад: спомням си времето в тогавашното Средно музикално училище, прекрасните срещи със  съученици - между които и гордостта на Русе - цигуларят Светлин Русев. Активен оркестрант и камерен музикант в Русенската Опера, Преслав печели и конкурс за място в Софийската филхармония. Голямата промяна идва през 2004 г., когато решава да напусне България заедно със съпругата си – оперната певица Анна Карадимитрова.

  Предизвикателството Кувейт

  Тогава единственото, с което свързваха България, беше футболната ни слава. И няколко камерни концерта за година. Фокусирах се върху усъвършенстване на преподавателската дейност. Преслав подчертава уважението и безценните педагогически уроци, получени в Русе от преподавателя по кларинет Илия Илиев.

  Да срещаш жадни очи от целия свят

  Едно от най-хубавите неща в живота ми са срещите с ученици от различни краища на света. Винаги съм искал да предам своето отношение и любов към музиката на учениците ми! Питомците на Преслав печелят първи места на престижни конкурси в Бахрейн и Кувейт, включват се в елитни събития, свирят пред Емира на Кувейт…


  Носталгия по сцената

  Годините минаваха, а вълнението да си изпълнител на сцена започна да ми липсва все повече. През 2007 г. станах част от оркестър, наречен "Ахмеди Мюзик Груп". Преслав не си и помисля, че десетилетие по-късно български солисти и инструменталисти ще бъдат поканени за участие в международната формация.


   "Български Музикални Вечери в Кувейт"

  Всичко започна от една покана на румънски колеги-кларинетисти и тяхното посолство, да свиря с тях на концерт в Кувейт. Мина под знака на румънската култура – дори аз, сигурно заради близостта на Русе с Румъния (смее се). Това събитие отключва у Преслав жаждата да започне да представя българското изкуство в Кувейт. Началото поставят през 2014 г. с концерта „Български брилянти“: Преслав Петков и съпругата му Анна Карадимитрова концертират заедно с двама български гост-музиканти. Събитието е прието радушно и окуражава Преслав за следваща изява: джаз програма с гост Васил Спасов, известен на българската и международната сцена.

  Създавайки платформата „Български Музикални Вечери в Кувейт“ сбъднах една моя мечта - българска музика да звучи далеч от дома. Върнах се на сцената, за да общувам чрез нея с приятели музиканти. Българските музикални вечери се превръщат в едни от най-посещаваните програми в Центъра за Ислямско изкуство в Кувейт. Публиката уважава и очаква българските изпълнители и певци. Следват концерти на „Фондацията“ и Б.Т.Р. – първите рок-събития с българско участие в историята на държавата Кувейт. За пръв път гостува и български театър – с постановката „Детектив“. „Сезоните на България“ през 2018 г. водят в Кувейт мандолинния квартет на Славчо Николов. Кувейтски композитори пишат пиеси специално за това събитие. Програмата получава покана за фестивала „Огнения Дунав“ 2019 в Тутракан, има шанс да гостува и в Русе в бъдеще. Според Преслав Петков едно от най-големите постижения на платформата е участието на българските солисти в програмите на Опера Кувейт. За шест години звездните събития са 15, с 40 гост-изпълнители. За последното по време ви разказахме тук:

  Културно многообразие и мултинационалност

  Добрият имидж на България, който градим в Арабския свят, най-много ме удовлетворява. Но всъщност това е свят на културно многообразие и мултинационалност. Това казва Преслав Петков – очарователният посланик на културата на България по света, докато превръща следващите си мечти в реалност.

  Всички фотоси в публикацията са courtesy Preslav Petkov, #Bulgarianmusicnights

  Цвета НЕНОВА
  Арена Медиа

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »