Сряда, 8 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  31.01.2020  » Възстановена серия на Мера според мера на 24 СФФ


  Дигитално възстановената трета серия на „Мера според мера“ с премиера на 24-тия София Филм Фест, а Георги Дюлгеров ще представи и своята книга „Биография на моите филми“.


  Легендарната творба на режисьора Георги Дюлгеров „Мера според мера“ е създадена през 1981 година по сценарий на Руси Чанев и Дюлгеров, по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“. Това е първият български филм за борбата на македонските българи – пресъздадена е историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, с участието на реални исторически личности — Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан. Съдбата на един обикновен поборник - Дилбер Танас, превърнал се от неук чобанин в мислещ човек и сподвижник на известни войводи, е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение.

   

  Оператор на филма е Радослав Спасов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Божидар Петков. Ролите са поверени на Руси Чанев, Цветана Манева, Григор Вачков, Стефан Мавродиев, Димитър Буйнозов, Маргарита Карамитева, Вълчо Камарашев, Катя Иванова, Румена Трифонова, Мартина Вачкова, Богдан Глишев, Димитър Луканов, Венцислав Кисьов, Милена Андонова, Ивайло Христов, Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Марио Кръстев, Светослав Овчаров, Иглика Трифонова и др. Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо К. Яворов – „Ден денувам“. В „Мера според мера“ се снимат около 110 актьори, 800 епизодици, 19 000 статисти. Общата дължина на филмовата лента на всичките серии е около 11 000 метра.

   

  Публиката на 24-тия София Филм Фест ще има възможност да види за първи път третия епизод на възрожденската сага в съвсем нов вид, с напълно реставрирана картина. Този процес е резултат от сканирането на целия негатив и неговото цялостно почистване; след това той е разчетен наново, направени са нови цветови корекции и е коригирана експозицията на кадрите, като са добавени визуални ефекти за подсилване на картината и подобряване на качеството й. Освен това епизодът ще бъде представен с изцяло нов звук – верен на оригинала, но преформатиран от моно в стерео 5+1, с добавени звукови ефекти. Също така новината е, че „Мера според мера“ ще бъде представен със запазена оригинална фонограма и добавени субтитри на литературен български език – за да бъде улеснено възприемането на историята от младите поколения, при все специфичните македонски наречия и архаичната лексика на оригинала.

  Дигиталната реставрация на трета серия на „Мера според мера“ е реализирана в Доли Медиа Студио, които стоят и зад дигитализирането на „Парчета любов“ и новата версия на „Хан Аспарух“. Продуцент на реставрацията е Добромир Чочов, ръководител проект е Стефан Чернев, организатор постпродукция е Константин Боров, цветни корекции – Мартин Захариев-Майс, реставрация на изображение – Ясен Харалампиев, позитив/негатив и сканиране – Христо Върбанов, Стефан Тенев, звук – Цветелина Цветкова, субтитри на литературен български език – Илиана Йорданова, DCP мастеринг – Емил Велков. Екипът на „Доли медия студио“ отправя благодарност към директора на БНФ Антония Ковачева и директора на ИА „Национален филмов център“ Жана Караиванова.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »