Събота, 31 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.02.2020  » Румен Радев: Изразът За първи път в България се е превърнал в една от емблемите на Русе


  С историческа възстановка и церемония Русе отбеляза 142 години от Освобождението си. В честванията се включи президентът Румен Радев. Началото бе поставено пред катедралния храм "Св. Троица", където се състоя историческата възстановка на посрещането на руските войски - начело с генерал Тотлебен, в която участваха членове на дружеството "Традиция". По-късно пред Паметника на свободата имаше церемония, където държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния караул и приветства русенци. Румен Радев каза, че за първи път е бил в Русе преди много години като курсант в авиобазата край село Щръклево.


  "Още тогава бях впечатлен от уникалния културен и архитектурен облик на града. Най-вече бях пленен от свободолюбивия, аристократичен и прогресивен дух на русенци. С огромно удоволствие съм тук, сред вас, да ви поздравя за вашия празник, да честваме заедно Освобождението на Русе", каза президентът.


  "Не е случайно, че вашите предци бързо превърнаха Русе в център на икономически и културен подем", каза Радев. По думите му изразът "За първи път в България" се е превърнал в една от емблемите на Русе - европейската врата на България.

  "Затова съм изключително доволен, че вие, техните наследници, продължавате тази традиция. Сигурен съм, че сплотени около новото общинско ръководство, Русе ще продължи с още по-бързи темпове да се развива като икономически, образователен, културен и туристически център, като важен елемент от Дунавската стратегия", каза Радев.


  Той припомни, че преди почти две години е събрал в Русе президентите на Австрия и на Румъния, за да се върне фокусът към тази стратегия. Радев заяви, че ще продължи да настоява тя да се развива.

  По време на церемонията слово произнесе и кметът на Русе Пенчо Милков. Той каза, че "скъсването на робските вериги изисква нашето единение като общество. Ние, като русенци, носим огромна отговорност пред славните прадеди".

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.10.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  30 октомври и 5 ноември

  всички интервюта  »