Вторник, 2 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.03.2020  » Готови ли са ученици и учители за онлайн обучение от утре


  Близо 700-те хиляди ученици и 65-те хиляди учители в България трябва да минат на електронно обучение от понеделник. "Ще опитаме още от понеделник с електронното образование. Целта е да започнем с максимален брой ученици", заяви просветният министър Красимир Вълчев на брифинг в МОН във връзка с мерките в образователната система срещу разпространението на коронавируса и обявяването на извънредно положение в страната до 29-ти март т.г.

  По думите му целта е в понеделник 90% от учениците у нас да започнат да учат дистанционно от домовете си, а до сряда процентът им да стигне 95%. Средната посещаемост на учебни занятия е под 90%, така че ако процентът стигне 95%, би било успех, заяви той.

  "Призовавам всички за отговорност, солидарност и дисциплина. И аз като родител изразявам притесненията си, че има вероятност да бъде пропуснат материал и учениците да не се подготвят достатъчно добре. Но вярвам, че сега е моментът да направим необходимото за опазването на здравето на нашите деца", каза той.

  Според министър Вълчев по-голяма част от училищата имат готовност за обучение в електронна среда, тъй като използват дигитални платформи за обучение, а на тези, които нямат, ще се окаже помощ.

  В Русе учениците и техните родители ще получават съобщения за точните часове, в които ще се провежда даден урок. Продължителността ще бъде от 20 до 30 минути. На потребителите ще бъдат давани и точни указания какви задачи и упражнения трябва да решават. Изпълнението ще се подава на учителите по различни начини, определени от тях. Ще могат да бъдат попълвани и контролни, но в никакъв случай няма да бъдат писани оценки, нито ще бъдат провеждани онлайн изпити, уточниха от инспектората.

  За децата, които нямат достъп до онлайн среда, има други решения, за да не изостават с обучението. Първият вариант е то да бъде осъществявано по телефон. Учителят звъни и дава указания на ученика, който след това връща обаждане, за да се отчете – успял ли е да се справи и ако не – какво го е затруднило. А самите материали ще бъдат физически проверени, когато децата се върнат на училище.

  Тези, които нямат достъп и до телефон, могат да получават материалите на хартия. Обикновено става дума за деца от социално слаби и уязвими групи, които работят със социални медиатори. Те ще разнасят хартиените уроци. Това ще се случва един път в седмицата под най-строги мерки за сигурност.

  На учениците няма да бъде предаван нов материал, а старият ще бъде затвърждаван. Целта на електронните занятия е по-скоро децата да не губят форма и концентрация, а също така и да бъдат заети, за да се ограничи тяхното излизане навън с оглед на тяхното здраве и това на близките им.

  РУО – Русе и Държавен куклен театър – Русе организират съвместна инициатива -  изваждането на изиграни постановки от фонда на театъра, които да бъдат качени онлайн, за да могат децата да се забавляват вкъщи.

  ПЛАТФОРМИ

  Българската версия на платформата на Кан Академия, която е напълно безплатна, включва хиляди видео уроци, упражнения и тестове по математика, физика, химия, биология, компютърни науки и програмиране, астрономия, здраве и медицина, философия, музика, световна история, подготовка за изпита SAT. В нея учителите могат да създават виртуални класове, да задават самостоятелна работа към ученици и детайлно да проследяват напредъка на всеки ученик и на целия клас. Платформата дава незабавна обратна връзка на всеки учащ след всяко упражнение или тест и не допуска пропуски в знанията. Родителите също имат достъп до цялата информация за напредъка и заданията на детето. От Кан Академия са изготвили препоръчителен списък с безплатни платформи за дистанционно обучение.

  Познати на много учители и ученици, макар и платени, са уроците на Уча.се. Хубавото при тях е, че те следват материала, който се учи в училище - според конкретния учебник, по който учи дадено училище. "Просвета" също наскоро съобщи, че пуска безплатни онлайн уроци по български и по математика за 7-клас заради извънредната ваканция. Те ще бъдат излъчвани на сайта на "Просвета" и на страницата на издателството във Фейсбук.

  От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ също дадоха "сламки" на учителите. Училищата в облака, които използват office 365, G- suite, могат да използват приложенията като виртуални класни стаи, групи, качване на материали от учителите във виртуалния хард диск, виртуална тетрадка. Майкрософт предоставя възможности за онлайн обучение чрез Microsoft Teams, където учители и ученици могат да работят съвместно. Има поредица от уебинари, които също могат да се използват. Училищата, които са инсталирали Moodle, могат да използват платформата за дистанционно обучение.

  АРЕНА

   

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »