Сряда, 27 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.03.2020  » Дариха първите изработени шлемове на УМБАЛ Канев


  Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев дари на изпълнителния директор на Университетската болница "Канев" Иван Иванов първите 50 изработени предпазни шлема за нуждите на медицинските работници. Преподаватели от катедрата по "Телекомуникации" изработват от събота сутрин предпазните шлемове на 3D-принтери в Русенския университет.

  В рамките на няколко часа от здравните заведения в региона са получени заявки за 600 броя. За да могат да бъдат изработени и дарени всички шлемове в кратки срокове, Русенският университет включва в инициативата още млади учени от различните инженерни факултети. Така от днес ще се използват всички производствени мощности и принтери във висшето училище, за да може да се удвои капацитетът на изработка.  Проектите на 3D-принтираните предпазни шлемове са изготвени от "Prusa Research" и са преминали изпитания в Министерството на здравеопазването на Чехия.

  „Те не представляват висока степен на защита, но предпазват от инцидентни контакти с телесни течности, когато се извършват определени манипулации, да не ги опръска нещо или директно някой да не им вдиша в лицето. Заместват едновременно този тип маски като цяло, както и предпазните очила, от които в момента има голям недостиг в цяла България“, обясни доц. Пламен Захариев, а първите бройки са тествани от доц.Георги Христов и ас.д-р Диана Кинанева.

  От проектите за 3D принтерите могат да бъдат изработени  два вида предпазни маски – едната е по-тясна и прилепва към главата, което я прави малко по-неудобна и се принтира за около час. При втория  вариант бордът е изнесен по-напред, има по-голяма защитна площ и самата маска е по-удобна за носене, а изработката отнема около 2 часа и половина. От първия вариант са изработени 3 маски, след което е взето решение в университета да се изработват предпазни шлемове само от втория вариант.

  АРЕНА


  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »