Четвъртък, 5 Август 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.03.2020  » Премиерите на Модерността в Русе


  Излезе том ХХI на Известията на Русенския музей. Под заглавие „Началата на българската Модерност. Революционни идеи и всекидневни практики“ той събира трудовете от научната конференция, която се проведе на 26-27 октомври 2016 година. Тя бе по повод 150 г. от откриването на железопътната линия Русе – Варна, 150 г. от организирането на Тайния Български Централен Комитет в Букурещ, 150 г. от създаването на читалище „Зора“ в Русе, 150 г. от първото театрално представление в Русе и рождението на естествоизпитателя Васил Ковачев; по повод 145 г. от създаването на Русенския революционен комитет; както и по повод 140 години от Априлското въстание.

  Конференцията обедини теми, които са обвързани с отбелязаните годишнини, а настоящият сборник представя Новата история на България, която е обвързана с емблемите на Модерността.

  Няма как да преразкажем всички статии, но ще отбележим няколко от тях, обединени от общи теми. Важен е приносът към присъствието на жените в публичната сфера, тема по която работят проф. Красимира Даскалова и доц. Ана Лулева, героичното време за българското общество рефлектира върху церемониалните употреби и възпоменанията на героите публично и в музеи – доц. Николай Вуков, д-р Григор Хар. Григоров, Искрен Великов, а железницата като символ на Модерността е отразена в текстовете на гл.ас. Бета Хараланова от Шумен, Татяна Щерева от Варна, Недялка Тодорова от Димитровград и проф. Николай Ненов. Тук гравитира и текста на Мариана Димитрова за русенското пристанище, представено като част от модерната градска среда.

  Премиерите на Модерността в Русе като символи на нова България са обичана тема за множество от русенските историци, които и тук се включват с нови детайли – например уточнената година за създаване на бирена фабрика в Русе в текста на доц. Васил Дойков и д-р Мартин Дойков.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »