Вторник, 26 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.03.2020  » Честит Международен ден на театъра!

  На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. През 1961 г. Международният театрален институт (ITI) към ЮНЕСКО избира датата и оттогава всяка година някой известен театрален творец отправя послание, което се чете в театралните зали по целия свят.


  Обръщението през 2020 г. е написано от пакистанския драматург Шахид Надиим (Shahid NADEEM) и озаглавено „Театърът като Светилище“:


  Имаме нужда да се борим с апатията, летаргията, песимизма, алчността и пренебрежението към света, в който живеем, към планетата, на която живеем. Театърът има своя роля, благородна роля, да вдъхва енергия и да мобилизира човечеството да се издигне от слизането в бездната. Театърът може да извиси сцената, сценичното пространство, и да ги превърне в нещо свещено.


  Тази година обаче театралните зали се пренасят във виртуалното пространство.

    

  Международният театрален институт отправи и писмо в израз на подкрепа до всички приятели на театъра по света:

   

  Докато в настоящата ситуация ръкостискането и прегръдката са нежелателни, „докосването“ до нечие сърце и душа определено е необходимо и добре дошло. Това е нещо, което членовете на ITI (Международния театрален институт) и артистите от сценичните изкуства са правили и ще продължат да правят през вековете, и това духовно докосване е необходимо сега, повече от всякога.

  Нека използваме въображението и творчеството си, за да намерим нови начини как да достигнем до хората чрез театъра. Трябва да намерим нови начини как да достигнем до децата, непознатите хора, възрастните хора, хората с увреждания, тези, които са сами и безпомощни. Трябва да намерим нови подходи, за да вдъхновим болните, страдащите, младите и старите, тези, които са в затворите, тези, които са изолирани, депресирани и самотни.

  Членовете и приятелите на ITI са експерти в творчеството и въображението. Всички ние сме били, сме и ще бъдем такива. Сега е моментът за Вас – актриси, актьори, режисьори, певци, музиканти, разказвачи, танцьори, поети, драматурзи, мимове, кукловоди, изпълнители от всякакъв вид, да се издигнете още по-високо като вдъхновители. Използвайте въображението си, за да нахраните душите на другите с изкуство! Използвайте творчеството си, за да запалите пламъка в останалите хора! Нека използваме въображението си, за да направим този свят по-добро място за всички нас!

   

  Арена Медиа честити театралния празник на всички вас с нашия филм за Международния театрален фестивал Живи Статуи 2018 в Русе.


   


  Надяваме се да се видим на площада в Русе и този юни! Пазете себе си и близките си здрави!

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »