Вторник, 26 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.04.2020  » Втори случай на коронавирус в Русе


  „Към настоящия момент няма основание за затягане на мерките за превенция разпространението на коронавируса. Важно е жителите на областта да знаят, че спазвайки обявените разпореждания те ще бъдат максимално защитени. Единствено от дисциплината на хората зависи това дали ще се наложат допълнителни ограничения. Ако всички спазват сега заложените мерки, мисля, че няма да се стигне до по-крути такива“, това заяви областният управител Галин Григоров по време на проведения днес брифинг във връзка с обявения от властите втори потвърден случай на човек, заболял от COVID-19 на територията на област Русе.

  По думите на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова става дума за мъж на 21 години, завърнал се на 19-ти март от Англия. Той заедно с други двама души е кацнал на летището в София, като от там е бил откаран от майка си с кола в русенското село Ряхово, където всички заедно са изкарали периода на карантината. Никой от поставените под карантина не е напускал къщата, в която са отишли веднага след завръщането си от Англия. Храна за карантинираните е била осигурявана от бащата на 21-годишния мъж, като са спазвани всички изисквания за избягване на контакт между лицата. 

  На 23-ти март 21-годишният мъж е почувствал леко неразположение, изразявайки се в хрема и еднократно повишаване на телесната температура. Ден по-късно симптоматика, като отпадналост, мускулни болки и по-висока температура, е проявила и майката. Карантината на лицата е изтекла на 1-ви април, като на 2-ри и четиримата са отишли в частна лаборатория в Русе, където са им били направени бързи тестове за COVID-19. От резултатите става ясно, че положителен е бил тестът само на 21-годишният мъж. Затова възможно най-бързо на 3-ти април е била изпратена проба в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна за извършване на PSR-тест, който също е излязъл положителен. 

  Независимо от отрицателния резултат от бързия тест на майката, утре и на нея ще й бъде взета проба за PSR-тест, тъй като тя също е проявила симптоми, близки до тези на коронавирус, въпреки че към момента жената се чувства добре. И четиримата остават под карантина в Русе, като за 21-годишния мъж тя ще бъде 28 дена, а за останалите трима души – 14 дни.

  Понастоящем на територията на региона под карантина са поставени 1161 души, а за други 825 тя вече е изтекла.

  Към момента 51-годишният мъж, който беше първият констатиран случай на заболял от COVID-19 на територията на областта и съответно беше настанен за лечение в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“, е в стабилно състояние и се чувства добре.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »