Четвъртък, 4 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.04.2020  » За 50 път отбелязваме Международния ден на Земята


  За 50-и път се отбелязва днес Международният ден на Земята. Тазгодишната тема на кампанията е "Действия срещу изменението на климата - огромното предизвикателство на нашето съвремие". Това съобщават от Министерството на околната среда и водите.

  Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем, посочват от институцията и напомнят, че тази година отбелязването става в условията на извънредни мерки заради епидемията от коронавирус.

  Време е за смели, креативни и иновативни решения, посочват от МОСВ. Това изисква действия на всички нива - от бизнеса до местните власти и правителствата. Всеки отделен човек също има реално влияние и сила като потребител, избирател и член на общност в името на промяната. Светът се нуждае от нас и нашите действия, съобщават от министерството. Те напомнят, че има много неща, които всеки може да направи, за да защити и помогне за възстановяването на планетата: участие в почистване; присъединяване към най-голямата гражданска научна инициатива в световен мащаб /Earth Challenge 2020/; организиране на местно събитие.

  Дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда, отбелязват от МОСВ и допълват, че независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната.

  Каква е историята на Международния ден на Земята?

  С инициативата се поставя началото на модерното движение за опазването на околната среда. Първото отбелязване през 1970 г. дава началото на вълна от действия, включително приемането на решителни закони за опазване на околната среда в Съединените щати. Скоро след това много държави приемат сходни закони.

  Денят на Земята продължава да има голямо международно значение, като през 2016 г. Организацията на обединените нации /ООН/ е избрала Деня на Земята за ден, в който да бъде подписано историческото Парижко споразумение за изменението на климата. Днес Мрежата на Деня на Земята работи с повече от 75 000 партньори в над 190 държави.

  Как всеки може да се включи в отбелязването на Деня на Земята?

  Бъдете домакин или посетете виртуално обучение на екологична тема, като загуба на биоразнообразие, замърсяване с пластмаса, хранителни отпадъци, продоволствена сигурност, качество на въздуха, популации на насекоми, качество на водата и местни въздействия върху климатичното изменение, съветват от МОСВ.

  Друга възможност е обсъждането в семейството на действията, които може заедно да се предприемат.

  Организирайте "Предаване на живо" на вашите собствени разходки сред природата или проучване в задния двор, съветват още от ведомството. Хората може да разкажат за растителните и животински видове в градските квартали и как могат да защитят местообитанията им.

  Научете за въздействието на вашия избор на храна и нашата хранителна система, докато готвите вкусни зеленчукови ястия, съветват още организаторите на инициативата. Желаещите да се включат могат да изследват нови рецепти на растителна основа или да пресъздадат любимите си семейни рецепти с алтернативи на растителна основа. Интересно предложение в ситуация на физическо дистанциране е да се организира готварски клас на живо в социалните платформи за семейство и приятели.

  Научете техники за запазване на храни като консервиране, мариноване, сушене и замразяване, за да се насладите на плодове и зеленчуци през цялата година и да сведете до минимум хранителните си отпадъци, съветват още организаторите. Ако имате възможност, бъдете доброволец или дарете, за да облекчите хранителната несигурност във вашата общност.

  Художествени занимания също са добра възможност за отбелязване на деня, отбелязват от МОСВ. Използвайте повторно материали от къщата си, превръщайки ги в нови елементи; направете бижута, чанти или стойки за саксии, съветват те. Друга идея особено за децата е да начертаят или нарисуват начина, по който искат да изглежда устойчивото бъдеще. Могат да напишат и креативна история за това, какъв е този свят.

  Сред вариантите за малките участници в отбелязването на деня е да направят арт проект с предмети от природата, като листа и шипки. Може съвместно малки и големи да направят и украсят нова готварска книга с рецепти на растителна основа, която семейството да използва.

  Образователните филми за природата са друга възможност в дните на самоограничения. Гледайте документални филми за опазване на околната среда или програми за животни и проучете начините за защита на любимите ви животни, препоръчват организаторите. Интересно, особено на децата, може да е и включването във виртуално обучение от зоопарка или аквариума, където може да се научи за животните и техните местообитания.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »