Понеделник, 10 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.06.2020  » 4-годишните деца ще имат предучилищно обучение


  Задължителното обхващане на 4-годишните деца в предучилищно обучение бе одобрено днес от Министерския съвет. На редовното си заседание правителството прие промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от министъра на образованието Красимир Вълчев и представени от него на пресконференция преди дни.

  То трябва да влезе в сила най-късно от учебната 2022/2023 г., но само ако промените бъдат одобрени и от Народното събрание.

  "Мотивът за промените е, че обхващането в детска градина на децата на 4 г. е изключително важно за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното им развитие, пишат от пресслужбата на МС.

  В държавния бюджет са предвидени 10 млн. лв., които освен за въвеждане на задължителното предучилищно образование за 4-годишните ще бъдат и за подпомагане заплащането на такси от родителите, които са в неблагоприятно социално положение.

  Съществена промяна е въвеждането на трайна законова уредба за обучението от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии, което беше приложено успешно по време на обявеното в страната извънредно положение. Такова обучение може да се използва от училищата при грипни епидемии или други непредвидени обстоятелства, поради които компетентен орган е разпоредил преустановяване на учебните часове за учениците в присъствените форми на обучение във всички училища в определен регион или в цялата страна.

  Обучението от разстояние в електронна среда може да се прилага и за ученици, които по здравословни или други уважителни причини не могат да посещават училище за не повече от 30 учебни дни, а също и като елемент на иновация в организацията в иновативни училища при съответните ограничения - не повече от 20% от часовете в определени раздели на учебния план.

   АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »