Петък, 23 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.06.2020  » Филмът Сестра с премиера на 24-тия София Филм Фест
  Софийската премиера на „Сестра“ - новият филм на Светла Цоцоркова е в конкурсната програма на 24-тия София Филм Фест.  „Сестра“ е вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова след носителя на много престижни международни отличия „Жажда“. Филмът има завидна фестивална съдба дори в сравнение с дебютния й филм. Световната премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом.

  Веднага след наградата „Сестра“ е купен за разпространение в Китай и Франция. Филмът получава приза за операторско майсторство на фестивала „Златна роза“ във Варна за работата на Веселин Христов, наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ на фестивала във Варшава, голямата награда в Скопие на фестивала Cinedays и голямата награда за най-добър филм на фестивала в Котбус - Германия. „Сестра“ е представян и на фестивалите в Лондон, Минск, Солун, Гьотеборг...

  „Сестра“ ще бъде представен премиерно пред публиката на 27 юни с прожекция на Платформа А6 (зад НДК), начален час 20.30, и участва в международния конкурс за първи и втори филми на 24-ия София Филм Фест.

  „Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety.
  „Вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова е доказателство за нейните талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят“, е коментарът в Cineuropa.  Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм „Жажда“. В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

  Филмът започва пътя си като проект на София Мийтингс и е подкрепен от фестивалите в Арас (Франция), Солун (Гърция), Хонконг (Китай). „СЕСТРА“ е копродукция на „Омега филмс“, „Фронт филм“ и филмовия фонд в Доха – Катар.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »