Понеделник, 10 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.07.2020  » Музеят в Русе прави мобилна изложба за природата в риск

  Мобилна изложба на русенския музей представя заплахите от търговията със застрашени от изчезване растения и животни и прилагането на Конвенцията CITES. Експозицията „Природата в риск. Интерактивна образователна изложба“ се реализира със съдействието на Министерството на културата в рамките на конкурсна сесия за подкрепа на проекти, свързани с дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и галериите.

  Проф. Николай Ненов, Венцеслав Петков и Красимир Киров

  Изложбата се реализира от екип на отдел „Природа“ – Венцеслав Петков, Красимир Киров. Акцентът попада върху нерегламентираните форми на притежание на застрашени растителни и животински видове, които създават предпоставки за тяхното изчезване. През годините в различни части на света екземпляри от дивата флора и фауна се превръщат в ценни придобивки за различни групи от хора. Тяхното притежание става символ на престиж и материално благосъстояние. По тази причина те биват унищожавани, което води до изчезване на цели популации. Все повече институции работят в посока на установяване на регулация на безконтролното избиване на застрашени животни. Така през 2019-а година Министерството на околната среда и водите предостави на музея три палта от кожа на видра и бенгалска котка и три чифта обувки от крокодилска кожа. Артикулите са конфискувани по реда на Закона за биологичното разнообразие, регламентите на Европейския съюз и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора – CITES. Те, заедно с други артефакти от фондовете на музея, ще станат част от изложбата „Природата в риск“.

  Основната част от експозицията ще бъде изградена от природни материали и ще съдържа множество информационни и образователни елементи. Ще се разгърнат поредица от теми, свързани с изчезналите видове (динозаври, пещерни мечки, мамути), Великите географски открития, Пътят на подправките и монокултурите, значението на Конвенцията CITES за регулиране на търговията с животни, българските видове, включени в нея, както и примери от застрашени видове от дивата флора и фауна. Целта е да се илюстрират проблемите, рисковете и формите на отношение на обществото към видовото многообразие и отговорността, която хората имат към екологичното равновесие.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »