Неделя, 9 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.07.2020  » Света литургия откри обновения храм в Новград
  С тържествена Света литургия откриха обновения храм в Новград. Църквата „Свети Димитър“ вече е основно ремонтирана като дейностите продължиха в продължение на няколко години. За да отслужат богослужението, дойдоха Нетово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, свещеноиконом Руслан Личев и отец Михаил. Църквата „Свети Димитър“ е изградена от майстори-каменоделци преди 138 години.
  „Ремонтните дейности започнахме с покривната конструкция, която беше основно обновена. След това сградата беше освежена отвън и вътре, ремонтирани бяха прозорците, подовата настилка също е подменена изцяло. Сериозно внимание беше отделено и на камбанарията. Средствата ги осигурявахме постепенно - от църковното настоятелство, от комисията по вероизповеданията, от частни дарители. Напълно обновената църква е нагледно доказателство, че нещата се случват, макар и по-бавно, когато има желание и единодействие между местната власт, държавните институции и църквата“, сподели кметът на Новград Диана Копчева.

  Тепърва предстои иконите и иконостасът да се изографисат отново.
  След края на архиерейската Света литургия бе изпълнено многолетствие за председателя на храма и за църковното настоятелство, за дарителите и за всички жители на Новград. В тържествена обстановка певците от църковния хор от Свищов огласиха пространството с църковните песнопения.

  Митрополит Григорий призова християните да се грижат за храма си, защото „каквото е благолепието на храма – Божия дом, това показва какво е благолепието на вашите души. Ако храмът е поддържан чист и спретнат, чисти и съкровени са вашите души. Ако той е мизерен, опушен и изпаднал – такива са душите на християните. Затова се радваме, че храмът в Новград е светъл, чист и обновен, което означава, че и вашите души са чисти, светли и благословени“. По време на службата Дядо Григорий помаза стените на храма - отвън и вътре, с елей, за да прогони злите сили.

  Великотърновският митрополит отправи молебен за здраве и благоденствие като призова християните да спазват всички противоепидемични мерки и изисквания. Свещениците осветиха и курбана, който беше разпределен в пластмасови кутии и раздаден на миряните. Всички присъстващи запалиха по свещичка и се помолиха за здраве на своите близки. Дядо Григорий раздаде библии на всички момичета и момчета, прекрачили прага на обновения храм.
  В довършителните дейности и при почистването на двора на църквата активно се включи и немалка част от местното население.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »