Четвъртък, 1 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.08.2020  » РУ: Маска с нано частици бори патогени и вируси

  Филтър на маска за лице, която е предназначена за индивидуална защита срещу проникване на патогени и вируси в дихателните пътища на човешкото тяло бе представена днес в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Презентацията беше направена от представители на научния екип - чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, ректор на Русенския университет, проф. д-р Велизара Пенчева, председател на Общото събрание, инж. Койчо Митев - автор на концепцията за изобретението, д-р Емил Янков - главен асистент и доц. Йордан Дойчинов от Русенския университет.

  За изобретението са подадени заявления за патент за изобретение и за регистрация на полезен модел на 5 август 2020 година.

  Основното предимство на изобретението се състои в това, че ограничава значително разпространението на патогени и вируси превантивно, като те се деактивират „под носа“ в двете посоки – от и към потребителя.


  Изобретението предлага конструкция за филтър на маска за лице, която е в състояние да деактивира попадналите отвън и отвътре върху филтъра патогени и вируси, при което филтърът функционира като пасивен статичен галваничен елемент, активиран от въздушната струя и капчиците влага, съдържащи се във въздуха, при дишане и издишване от потребителя.

  Филтрите са приложими и за производството на защитни облекла за медиците на 1-ва линия, които работят в силно заразна среда, също така и за лаборанти, работещи в силно заразна среди. Иновацията ще намери приложение и във въздушния и автобусния транспорт, като компаниите, които управляват този бизнес предоставят на пътниците маски, дезинфектирани в мобилни контейнери, снабдени с генератори за озон и/или UV лъчи. Освен това могат да се изработват филтри и за климатични системи на обществени сгради, транспорт (речен, градски, въздушен и др.) и домакинства.  Маските за лице във варианти само от текстил с покритие от сребро и титан могат да бъдат за многократна употреба чрез изпиране до 60°. Нано частиците, с които са покрити текстилните платове са здраво прилепнали към влакната и осигуряват преминаването на йони с различен електрически потенциал от единия слой покритие към другия, при което патогени и вируси, които се съдържат във влажните капки при дишане издишване се деактивират.

  Филтърът съдържа най-малко един слой хигроскопичен тъкан или нетъкан текстил, като от двете му страни са поставени плътно прилепнали гъсти мрежи (сита) и се характеризира с това, че плътно прилепналите гъсти мрежи са от тънки нишки електропроводим метал и/или плат от тъкан или нетъкан текстил, при което двете мрежи (сита) и/или двата плата от тъкан или нетъкан текстил са покрити чрез вакуумно, електродъгово или магнетронно разпрашване в контролирана среда или галванично напластяване със слой нано частици от два различни метала, избрани от групата, състояща се от сребро, платина, злато, мед, цинк, титан, магнезий, литий и техните сплави, а при едно вариантно изпълнение двете метални мрежи от електропроводим метал са свързани и с полюсите на преносима батерия за реализиране на постоянен електрически ток в процеса на работа.

  Общо 14 учени са съизобретателите на иновацията.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    25.09.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  25 септември - 1 октомври

  всички интервюта  »