Понеделник, 28 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.08.2020  » Българинът свива разходите, не купува дрехи, компютри


  Българинът продължава да ограничава разходите си, въпреки че всички магазини и заведения са отворени. През юни продажбите на дрехи, обувки и кожени изделия в магазините са с 27,4% по-малко от същия месец на миналата година, обявиха от НСИ.

  Търговията на дребно с компютри, лаптопи, таблети и мобилни телефони се е свила с 20,1% на годишна база, пише „Труд“.

  Общият оборот в търговията на дребно през юни намалява с 18,1% спрямо същия месец на миналата година. Това нарежда България на първо място сред страните от ЕС по свиване на продажбите. Най-близо до нас е Малта, където спадът в оборотите е с 8,4%. След това са Люксембург (-7,7%) и Португалия (-6,3%).

  В повечето страни от ЕС през юни има ръст в търговията на дребно, като средното увеличение за Общността е с 1,3% на годишна база. Най-голям е ръстът в продажбите в Ирландия (+10,2%), Естония (+6,6%) и Дания (+6,5%). Оказва се, че докато в повечето страни от ЕС оборотите нарастват, у нас кризата се задълбочава.

  Общо за страните от ЕС продажбите на дрехи и обувки намаляват с 25,7%, което е близо до спада в България. Но свиването в търговията на дребно с компютри и мобилни телефони в ЕС е само с 6%, или над три пъти по-малко, отколкото у нас.

  Свиването на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива в България е с 24,6%, при 12,7% средно за страните от ЕС.

  Дори при продажбите на храни, напитки и цигари у нас има голям спад - с 20,6%, при увеличение с 0,7% средно за страните от ЕС. Това намаление се дължи на липсата на чужденци в курортите.

  Ръст в оборота в страната на годишна база има само в онлайн продажбите - с 35,5%, при средно увеличение с 25,4% за ЕС. Все пак има признаци за подобрение на ситуацията в страната. През юни спрямо предходния месец нарастват продажбите на дрехи и обувки (с 60,4%), на компютри и мобилни телефони (+4,9%) и на битова техника и мебели (+4,6%).

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    25.09.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  25 септември - 1 октомври

  всички интервюта  »