Събота, 24 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.09.2020  » Шевролет от 1928 г. с голямата награда на ретропарада


  Колекционери на ретро возила от всички краища на България и Румъния взеха участие в Шестото издание на  Парад на ретро автомобили в Русе. В събитието, организирано от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“ и Община Русе  се включиха над 100 участника.


  Дамите имаха възможност да се включат в  уъркшоп „Ретро художника в мен“, а децата се възползваха от  възможността да оцветят ретро кола или сами да нарисуват такава.


  Един от най-големите колекционери на цигарени кутии в България - Димитър Георгиев от Силистра беше специален гост на Парада на ретро автомобили и мотоциклети в Русе. Той показа колекцията си от пълни довоенни български кутии, като най-старата е от 1904 година.

  Посетителите имаха възможността да разгледат изложба „Модата през годините в Русе“. Тя представи хронологично промените в облеклото на русенци в периода от 1920г. до 1989г. Проучването беше направено от ученици от Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова. Инициативата е етап от проекта „Истории по действителни случаи“, който се реализира от ПГО „Недка Ив. Лазарова“ по програма „Знание и растеж“ 2019, осъществявана от Фондация „Русе-град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“. 


  Събитието завърши с много награди, сред които награда на кмета на Община Русе, която връчи заместник-кметът Златомира Стефанова. Тя отиде при Петър Петров от Добрич и неговия Шевролет Интернационал АЦ от 1929 година.


  Наградата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ получи Иван Александров със своя Ягуар от 1956 година. От Авто–мото клуб „РУСЧУКЪ“ наградиха Галина Христова от Бургас и автомобила й с марка BMW от 1970 година.

  Публиката избра за свой фаворит невероятния Шевролет Корвет Клир от 1980 година, гостуващ от Провадия.


  Парадът на ретро автомобили  и мотоциклети в Русе се реализира  с подкрепата на ОП „Русе арт”, СЗ „КООРС”, ОП „Комунални дейности ОДМВР – Русе и фирмите „Балканцинк“, „ВИТТЕ Аутомотив България“, „Ауто хит“,  Български държавни железници, Винарска изба „Две Могили“, „Евродом“ и Ротари клуб Русе.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »