Събота, 24 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  29.09.2020  » Проф. Николай Ненов лектор на Форум за Славянски култури

  Директорът на русенския музей проф. Николай Ненов бе лектор в Международния онлайн колоквиум Пиранова, организиран днес от Форума за Славянски култури, Словения. Тази година събитието се проведе онлайн, заради усложнената обстановка с Ковид-19. Фокусът на обсъжданията попадна върху темата за „Звуци от музеите“, която имаше за цел да представи работата на местата на памет в необичайната ситуация, когато сградите остават затворени, а комуникацията с публиките трябва да продължи. Във форума с презентации се включиха също музейни експерти от Словения, Сърбия, Италия, Гърция, Хърватска и Руската федерация.

  Проф. Ненов представи изследване за работата на десет български музеи в ситуация на COVID. Това са институции, които са дейни в обичайното си всекидневие, поради което са отличени с наградата „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ в последните години. Проследени бяха активностите месец преди необичайната обстановка, периодът, в който бе обявено извънредно положение и времето след разхлабване на епидемичните мерки и постепенното възстановяване на обичайната дейност на културните институти. Наблюденията показват, че музеите показват разностилни опити за комуникация, които се опират преди всичко на натрупан във времето опит. Регистрират се усилия за създаване на нови форми на взаимодействие с аудиториитеопити за дигитални разходки или дистанционни игри, но те не винаги могат да бъдат определени като сполучливи, тъй като трудно очертават системност.  Физическото затваряне на сградите на русенския музей не преустановява работата на специалистите. Акцент се поставя върху дейности, които обикновено остават скрити от погледа на аудиториите като изследвания, работа с фондове, описване на колекции. Подредени бяха няколко изложби, показани и разказани чрез интернет, проведе се онлайн Национална научна конференция, както и онлайн занимания по „Русезнание“, издадени бяха няколко научни издания, музейни специалисти защитиха научни степени. Един от проектите, който провокираше реално включване на публиките, е „Как да покажем социализма в музея?“, който набира предмети от указания период и разказва техните истории в интернет, където хората могат да четат, коментират и споделят.

  Форум за славянски култури е международна организация, която създава диалог между музеите, провежда обучения – летни школи и раздава годишни награди.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »