Вторник, 26 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.11.2020  » Камерите ще отчитат и годишния преглед на автомобила

  Знакът за извършен технически преглед на МПС от средата на ноември трябва да бъде залепен в средата на предното стъкло в горната част. Това са част от нови промени при извършването на годишни технически прегледи, с които голяма част от шофьорите все още не са запознати. Измененията са в Наредба № Н-32, която касае условията и реда за извършване на периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

  Това съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА).
  Промяната е в чл. 43а, която касае промяна при залепянето на т.нар. "знак за периодичен преглед". Той се издава при успешно преминат преглед и досега беше поставян в долния ляв ъгъл на предното стъкло. От миналата седмица обаче Наредбата указва, че знакът трябва да бъде поставен в средата на горната част на предното стъкло.
  Трябва да се знае, че промяната е в сила от 12 ноември т. г. и следва да се прилага във всички центрове за периодични технически прегледи в страната.

  Целта на промяната е знакът да съдържа чип, който ще може да се чете от монтираните по пътищата камери, вкл. и тези на тол системата. Към момента няма яснота кога ще бъдат готови новите знаци.
  Новите текстове гласят още, че дубликат на знак за периодичен преглед не се издава. Възможно е обаче издаване на дубликат на удостоверението за техническа изправност, като собственикът на превозното средство трябва да подаде заявление до регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

  Друга по-важна промяна решава спорния досега момент при извършване на преглед на автомобил с газова уредба. До скоро в Наредбата не фигурираше текст, който категорично да посочва максималния експлоатационен срок на газова бутилка, когато такъв не е определен от производителя (и щампован върху бутилката). С изменението вече се счита, че автомобилът е неизправен, когато:

  в случай че е изтекъл срокът на експлоатация на резервоара за СПГ или ВНГ*, предвиден от производителя

  ако са изминали повече от 10 години от датата на производство на резервоар за ВНГ (когато не е посочен срок от производителя)

  ако са изминали повече от 20 години от датата на производство на резервоар за СПГ** (когато не е посочен срок от производителя)

  Например, ако на Вашата бутилка не е указан срок на експлоатация, а е произведена преди повече от 10 години - то трябва да бъде сменена. След като бутилката се смени, също така трябва да се премине през специализиран сервиз за проверка на новата бутилка и издаване на т.нар. розов лист.
  Още една новост предвижда, когато автомобилът е с два вида гориво, при годишния преглед замерването на вредните емисии вече да се прави и на двата вида гориво.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »