Понеделник, 25 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  27.11.2020  » Европейска нощ на учените в Русенски университет


  "Европейската нощ на учените" в Русенския университет ще се състои днес и утре във виртуален формат. Тя съвпада и с поредицата от инициативи, посветени на 75-годишнината на висшето училище. Началото на програмата ще бъде дадено от ректора на университета чл.-кор. проф. Христо Белоев, който ще връчи наградите на призьорите в състезанието "Науката преобразява живота" и ще открие изложбата "75 години наука в Русенския университет". Експозицията проследява значими научни постижения на висшето училище през периода на неговото 75-годишно развитие.

  Във виртуален формат ще се организира дискусионният клуб на тема "Науката - все по-близо до живота и обществото". За участие в клуба са поканени проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН и проф. Иванка Мавродиева от Софийския университет. Двамата учени ще предложат своята гледна точка по въпроса дали в днешно време и в създалата се пандемична обстановка учените са едни от хората "на първа линия".

  Програмата през деня включва още инициативата "Учен за един ден" - насочена към учениците от средните училища в Русе, както и "Следобедът на научно-популярните филми", когато ще бъдат излъчени три филма, демонстриращи ролята на науката за разкриване тайните на природата и връзката й с човешкото битие.

  Кулминация на събитията в програмата на "Европейската нощ на учените" днес ще бъде "Академията на скритите таланти" под наслов "Учени на виртуалната сцена". Преподаватели от Русенския университет ще изявят виртуално свои таланти в областта на фотографията, изобразителното изкуство, поезията, музиката.

  В програмата на 28 ноември /събота/ ще се включат професионалните клубове от университета, които ще покажат своите постижения. Русенският университет организира "Европейска нощ на учените" още от нейното първо издание през 2006 година. Висшето училище е част от консорциума от университети и изследователски институти по проекта "К-ТРИО 4". Той е финансиран по програма "Хоризонт 2020" и е насочен към иницииране и провеждане на "Европейската нощ на учените" в шест български града - Бургас, Варна, Пловдив, Русе, София и Стара Загора.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »