Вторник, 26 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.12.2020  » Румъния посреща национален празник без тържества

  По един малко по-различен начин тази година ще бъде отбелязан Националния празник на Румъния – 1-и декември. Поради въведените противоепидемични мерки няма да се състоят традиционните тържества. До сега винаги областният управител Галин Григоров и неговите заместници заедно с изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева бяха сред официалните гости на церемонията по случай празника на северната ни съседка в Гюргево.


  Днес няма да има тържества, няма да има и военен парад, който по принцип беше под съпровода на Духовия оркестър при културен дом „Йон Виня“. Площадът в Гюргево също няма да бъде пълен с хора, които да се насладят на румънския фолклор и на тамошната традиционна кухня. Да не забравяме учениците и децата от детските градини, които радваха събралото се множество със шествие с румънския флаг, като миналата година неговата дължина беше 150 метра. Въпреки това надеждите остават и те са за един наистина внушителен парад през следващата година, който да покаже на всички ни, че заедно имаме силата да се справим с всяко предизвикателство.


  И все пак днес пред Паметника на героите в двора на едноименната църква в Гюргево ще бъдат поднесени венци и цветя от местната и държавна власт в Румъния, а в самата църква ще бъде отслужена заупокойна молитва.


  До сега винаги Русе и Гюргево са давани като пример в трансграничното сътрудничество и ръководството на Областната управа вярва, че тези взаимоотношения ще продължат да се развиват. Тези обстоятелства наложиха размяната на традиционни подаръци между областния управител Галин Григоров от една страна и от друга префекта на окръг Гюргево Анета Матей, председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну и кмета Адриан Ангелеску.

   

  Националният празник на Румъния – 1-и декември се празнува официално от 1990 година. Празникът олицетворява Голямото обединение от 1918 година, когато в Алба Юлия 600 депутати и 628 представители на културни и обществени организации гласуват обединението на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат (най-западната част на Румъния до границата с Унгария и Сърбия) с Румъния.

  АРЕНА

   

   

   

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »