Четвъртък, 4 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.01.2021  » Архиерейска литургия в чест на Св. Йоаким

  Десетки миряни и духовници се събраха тази сутрин в Катедралния храм „Св. Троица“ в Русе, за да почитат паметта на основателя на Търновската патриаршия Свети Йоаким I. Според житието на светеца на днешната дата през 1246 година е било неговото успение. Беше отслужено утринно богослужение, а след това и архиерейска света литургия лично от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещени от енорията.


  „За съжаление Св. Йоаким все още е непознат за българското общество. Той по-скоро остава в забвение.“, смята историкът от Регионалния исторически музей в града Евгени Георгиев. Той прави и съпоставка между него и Св. Сава Сръбски, тъй като двамата извоюват независими църкви за своите държави. Докато за сърбите е архиепископия, то за нас е патриаршия, която за разлика от сръбската независима църква е призната от всички останали.


  Евгени Георгиев посочва още, че светецът е бил явно образцов монах, защото неговата слава го съпътства както в Поломието, така и на Света Гора в Атон. Един от не толкова известните, но достатъчно показателни факти за неговото целомъдрие и авторитет е, че лично българският цар Йоан II Асен идва при него от столицата, за да го почете. Йоаким, който по онова време е обикновен монах, се превръща в духовен наставник на българския владетел. Негова се оказва и основната роля България да тръгне по пътя на прекратяването на унията с католически Рим и да се върне отново към Светото Православие.

  Архиерейска света литургия е била отслужена и във Велико Търново от тамошния митрополит Негово Високопреосвещенство Григорий. Днешното събитие е част от предвидените инициативи, посветени на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви. До края на годината се предвиждат още множество както религиозни, така и светски събития, като конференции и изложби.

  Припомняме, че председател на Организационния комитет по честванията е директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов, а членове са представители на Областна администрация Русе, Общините Иваново и Русе, Русенската Света митрополия, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Регионалния исторически музей, Националната комисия за ЮНЕСКО, на Инициативния комитет, както и представители на медии.
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »