Четвъртък, 4 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.01.2021  » 50 деца по-малко са се родили в УМБАЛ Канев през 2020

  В Акушеро–гинекологичения комплекс към УМБАЛ „Канев” АД през 2020 година са родени 1133 бебета или с 50 по-малко в сравнение с предходната година, което е нормално на фона на намаляващата раждаемост в България. За сравнение – намалението на ражданията в предходните години е със повече от 100.
  През 2020 година са се родили 573 момченца и 560 момиченца, 21 раждания на близнаци. Перинаталната детската смъртност е 7,06 промила , която е приблизително два пъти по-ниска в сравнение с предходните 4 години. Ранната неонатална смъртност е 4,4 промила и също е по-ниска в сравнение с предходни години.

  Броят на преминалите пациентки в структура Родилно е 1949, като 7 от тях са чужди гражданки.

  22 семейни двойки се възползваха от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца през 2020 год.

  АГ-комплекс разполага с инструктури по кърмене, които са в помощ на родилките в първите часове след раждането. В структура „Патологична бременност”, се приемат бременни с всички отклонения на бременността. Броят на преминалите пациентки през 2020 год. е 313.

  В структура „Гинекология” се извършват различни по обем операциии в зависимост от гинекологичното заболяване, като значително се увеличава делът на миниинвазивните такива - лапаро-ендоскопски и хистерорезектоскопски операции, амниоцентези. Броят на преминалите пациентки е 1188.


  Обособената структура за клинични дейности - Анестезия и интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията е част от целия процес на превенция, наблюдение и лечение на гинекологичните пациентки, бременни жени и родилки. Броят на преминалите пациентки е 780. Осъществява се пред анестезиологична консултация на пациентките, извършва се цялата гама от анестезиологични техники, активно се прилага обезболяване на раждането.

  Във връзка с пандемичната обстановка в страната през 2020 г. в отделение „Акушерство и гинекология” се обособи Изолационна структура за лечение на бременни, родилки и гинекологично болни с Covid 19, през която са преминали 50 пациентки с доказано заболяване.

  Отделение ”Неонатология” е с трето ниво на компетентност от медицинския стандарт по „Неонатология”. Приема новородени деца, родени в отделение „Акушерство и гинекология” на УМБАЛ „Канев” АД и от лечебни заведения на русенска и съседни области. Приетите новородени за 2020 год. са 1128 от УМБАЛ „Канев” АД и 19 от други болници.
  Преживялото дете с най-ниско тегло – 700 гр. е Мерт, а дете с най-високо тегло- 4700 гр. е Ангел.
  В Акушеро–гинекологичния комплекс на УМБАЛ „Канев” АД се осъществява 24-часово наблюдение на пациентките и новородените деца. Чудесните битови условия, които имаме дават възможност на всяка една бременна, родилка или оперирана жена да се възползва от самостоятелна VIP – стая.

  Въпреки недостига на кадри в България, тук нямаме дeфицит на акушер-гинеколози, акушерки и медицински сестри, като не малка част от лекарския и акушерски персонал се състои от млади кадри.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »