Четвъртък, 4 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.01.2021  » Намаляват превишенията на фини прахови частици?

  Само три превишения на нормите за фини прахови частици 10 микрона (μm) в Русе и едно за Силистра  са отчетени през месец декември. Това сочат данните от месечната справка за нивата на този атмосферен замърсител, публикувана на интернет страницата на инспекцията. Ниският брой на дните с отчетени превишения се дължи на  динамичните атмосферни условия и липсата на фактори  за задържане на замърсителите в приземните слоеве.

    

               

  В годишен план, за изминалата 2020 г. за Русе АИС „Възраждане“ е регистрирала 55, а ДОАС-системата в Силистра 15 дни с превишения на средноденонощната норма по показател ФПЧ10. Съгласно нормативната база максимално допустимият брой дни с превишения е 35.

  Анализът на данните през последните пет години показва намаляване на броя дните с нарушено качество на атмосферния въздух по отношение на фините прахови частици. 

  От 2015 г. те са били 79, през 2018 г. – 65 дни. През 2019 г. в сравнение с 2020 г. са отчетени по-малко дни с превишения – 42 броя. Не трябва да се пренебрегва фактът, че през 2020 година част от превишенията се дължат на  трансграничен пренос на прахови частици. Такъв е примерът от месец март за двата града, с отчетени  до 8 денонощия с превишена средноденощна стойност за ФПЧ10 (50 µg/m3) по тази причина.

  За сведение, данните за същия период от фоновата станция, разположена на връх Рожен показват стойности над 180 µg/m3 заради трансграничен пренос на пясък от Аралско море.

  При анализа на данните, получени от измервателната станция е видно също, че средногодишната концентрация (СГК) за фини прахови частици до 10 μm за Русе през последните години е под заложената норма - 40 μg/m3.  Изчислената за АИС „Възраждане”  СГК през 2020 г. е 34,7 µg/m3.

  За община Русе все още се отчита неизпълнение единствено на изискванията за годишно превишаване на среднодневната норма (СДН) за ФПЧ10 до 35 пъти. Превишенията се отчитат през отоплителния сезон.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »