Понеделник, 8 Март 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.02.2021  » Еслица Попова населява Екомузея със странни създания и светове

  Космополитната визуална артистка Еслица Попова ще насели със своите създания Екомузея с аквариум в Русе в края на февруари 2021. Нейната изложба „Изтъкани от българска вълна“ става възможна с подкрепа и финансиране от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ и с изключителната подкрепа и домакинство на Регионален исторически музей Русе. В инициативата партнира Арена Медиа.

  Откриването е насрочено за 24 февруари, сряда, от 14:00 в Екомузея.

  Еслица за Екомузея:


  „Харесвам Екомузея в Русе. Той е нов, но събира стари неща и ни разхожда из времената и невидимостите, за да се саморазберем. Пълен е с чудеса и съкровища. Трогната съм, че приеха работите ми да са за малко част от тях“.

  Изложбата се състои от обекти, рисунки и филм. Техниките са плъстене, пастел, анимация. Тя оживява три имагинерни образа: на скромните български домакини Ягуда Петрова и Гурдун Гамиет, и на самата концепторка на изложбата - Еслица Попова.

  Родена през 1965, Еслица Попова завършва Националната художествена академия в София. Живее на карибския остров Сен Мартен, работи в различни жанрове и езици. Днес твори в Русе и в Нисово, в каньона на река Русенски Лом. Рисува с моливи, масло и пастели, шие, реже, изрязва хартия, изтегля и оформя вълна.

  Визуален артист, проектите й са в сферата на видео, инсталация, пърформанс, сценография. Прави анимация.  Еслица за Карибите и Нисово:

  „Да живееш на тропически остров е като да си в кристално кълбо. Има самота, тишина и време за мислене и медитации. Фасетираното отражение на външния свят се смесва с натрупването на силни цветове. Идеи и обеми си взаимодействат, играят и наслагват, за да създадат лабиринт от многоцветни форми и хаос.

  Животът в Нисово е хоризонтален: до гората и обратно. И подземен, свързан с копането и с безкрайно малките неща. Неизбежно социален, защото Балканите са гореща точка. Приятелите ми смятат, че светоусещането ми е карибско. Аз мисля, че е чисто нисовско. Преценете сами.“  ИЗТЪКАНИ ОТ БЪЛГАРСКА ВЪЛНА - КОНЦЕПЦИЯТА

  Използвайки вълната на стоянчовите овце, между домакинската работа и тежкия кърски труд, съвременните авторки са направили произведенията си през последните няколко години. Те живеят и творят в българско село.
  Ягуда Петрова е от балкано-татарски произход, а родителите на Гудрун са се запознали във Френска Гвиана на брега на мътната река Маруини/Marouini. Там, в двора на училището, привечер под голямото дърво фромаже е зачената Гудрун. Любовта на майка й – учителката по английски с тежък швейцарски акцент и художника от гваделупски произход мосю Гамиет - била краткотрайна, но силна. Гудрун израснала с баба си в малкото селище Deshaies в Гваделупа. Била необичайно високо момиче със сини очи и черна кожа. В къдравата й грива имало и руси, и кафяви, и черни косми. Запознала се с Ягуда Петрова на плажа на Дехе и дошли заедно на село в България. Ягуда Петрова е дъщеря на големия джазмен Аки Петров и балерината Сирма Величковска. Ягуда също е отгледана от баба си във въпросното българско село. След дългогодишно скитане по света (от любопитство и за да избяга от очакванията на гениалните си родители), Ягуда се завръща в селото. Със себе си води Гудрун Гамиет. Там, в двора на селската къща, с учудване откриват, че хамакът вече е зает от Еслица Попова – концепторката на изложбата. На Попова не й е мястото там, но те не я гонят, тъй като не пречи. Попова е хартиена фигурка, основно лежи, понякога се люлее. Рядко става, за да посрещне гостите си. Сега обаче стана, за да подреди тази изложба.


  Изложбата се състои от предмети и рисунки, отразяващи графичната геополитическа визия за света на Гудрун Гамиет и романтико-градинарската на Ягуда Петрова. Ягуда обича да клечи в градината, да човърка пръстта, за да срещне някой червей, да гледа с часове гъсениците, да жужи с пчеличките и да лежи сред уханните чадъри на тиквените листа. Гудрун Гамиет се интересува от геополитика, но само теоретично. Прави скромни монохромни произведения, които биха променили света, ако ги излагаше някъде. Но те и трите не излизат от двора.

  Вечер играят скрабъл под звуците на бръмбара Петко Стайнов, чиито запис чувате в изложбата.

  Приятно гледане!

  Еслица Попова

  Русе, януари 2021

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »