Неделя, 18 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.03.2021  » Председателите на Общинския съвет създават сдружение
  Председателите на Общински съвет – Русе от 1992 година насам ще създадат сдружение. Това бе решено на сеща при настоящия председател Иво Пазарджиев. На нея присъстваха Явор Димитров (1992 – 1995 г.), арх. Силвия Алексиева (1995 – 1999 г.), Искрен Веселинов (2003 – 2009 г.), засл. проф. Васил Пенчев (2009 – 2015 г.) и чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев (2015 – 2019 г.). Според основателите сдружението ще подкрепя дейността на местния парламент и ще дава предложения в подкрепа на общината и хората от Русе, които имат желание да живеят и да се развиват тук.  По време на срещата всеки сподели най-ярките си спомени от своя мандат. Явор Димитров припомни как в началото на 90-те години на миналия век общинските съветници не са получавали възнаграждения. Те са били 65 на брой и не са разполагали със собствен бюджет. Това, което е останало в съзнанието му, е магнитофонът, с който са записвани заседанията и се е водел протокол.

  Арх. Алексиева и тогавашният кмет Димитър Калчев са поставили основите за създаване на Националното сдружение на общините. Събитието се е случило в Кръглата зала в сградата на Община Русе и според арх. Алексиева това е едно от най-важните неща, случили се по време на мандата й на управление.

  Искрен Веселинов – с мандат от 6 години определя времето на своето управление като „противоборство между кмет и председател“. Тогава е въведена електронната система за гласуване и за първи път сесиите на Общинския съвет започват да се излъчват на живо по телевизията. Хората са били въвлечени в политическия живот на Русе и са участвали активно в него.
  Засл. проф. Васил Пенчев също е управлява съвета 6 години. Тогава Общинският съвет е бил обезличен и решенията не са се взимали от него, а от управляващите тогава града.

  Предишният мандат – от 2015 до 2019 г., председател на Общинския съвет е чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. Този период той определя като обединителен за хората с политиката, а не обратното. Въведени са броячи за времето, публикуват се повече новини, свързани с русенския Общински съвет, а проф. Белоев споделя, че водещи цели през неговото управление са били укрепване на авторитета на съвета и опитите за обединение на русенци.  Един човек - Петя Христова, старши експерт в ОбС – Русе, е от 24 години в администрацията и е работила с всички председатели на Общинския съвет. Тя започва работа още по време на своето следване, когато е на 22 години. Днес тя е един от най-опитните служители в Община Русе и определя периода на трудовия си стаж като изпълнен с любов и всеотдайност.
  По време на срещата бе отдадена и почит към председателите, които вече не са сред живите. Това са Цветан Добрев, който е първият председател на Общинския съвет в Русе, арх. Светозар Панайотов и Георги Драгоев.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »